Σύμφωνα με ενεργειακό επιθεωρητή μπορούμε με μικρές καθημερινές συνήθειες να εξοικονομήσουμε ενέργεια, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όπου η κατανάλωση ενέργειας είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα λοιπόν με τον ενεργειακό επιθεωρητή Θάνο Τοτικίδη, ακολουθούν πέντε απλοί και χρήσιμοι κανόνες για τη σωστή διαχείριση ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι.

1. Σωστή χρήση του κλιματιστικού
Το air condition είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι και δεν χρειάζεται να το ρυθμίζουμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 27°C, με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Κάθε βαθμός κάτω από αυτό σημαίνει 10-15% περισσότερη κατανάλωση.

2. Αποφυγή χρήσης ενεργοβόρων συσκευών στις ώρες αιχμής
Ο φούρνος, το πλυντήριο και άλλες συσκευές υψηλής κατανάλωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται μεταξύ 14:00 και 18:00, η οποία αποτελεί μια περίοδο όπου το σύστημα ηλεκτροδότησης δεν είναι τόσο επιβαρυμένο.

μεθάνιο, γραφένιο, κλιματική αλλαγή, θερμοκρασίες

3. Περιορισμός της χρήσης του κλιματιστικού στις κρίσιμες ώρες
Οι ώρες 20:00 με 22:00 είναι ιδιαίτερα απαιτητικές για το δίκτυο και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση κλιματισμού εκείνες τις ώρες ή να λειτουργεί σε οικονομική λειτουργία.

4. Αξιοποίηση φυσικών μεθόδων ψύξης
Το καλοκαίρι η σκίαση του σπιτιού είναι εξίσου σημαντική με τον κλιματισμό. Ένας απλός τρόπος είναι να κλείνουμε τα παντζούρια και τα παράθυρα όταν ο ήλιος «χτυπά» το σπίτι, ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο θερμότητας.

Kaspersky: Η ταινία F1 οδήγησε σε παγκόσμιο κύμα διαδικτυακής απάτης – Τι να προσέξετε

5. Ψύξη του χώρου – όχι μόνο του αέρα
Η σωστή ψύξη δεν αφορά μόνο την αίσθηση του αέρα που φυσάει πάνω μας αλλά και την ψύξη των αντικειμένων και των επιφανειών μέσα στον χώρο. Ένα σπίτι με πολλές αποθηκευμένες θερμές μάζες δυσκολεύει τη διατήρηση ευχάριστης θερμοκρασίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.