Καλοκαίρι σημαίνει μπάνιο ωστόσο οι θαλάσσιοι οργανισμοί πάντοτε μας συντροφεύουν. Ωστόσο μια σειρά από λόγους όπως η κλιματική αλλαγή, η θαλάσσια ρύπανση και οι διάφορες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον έχουν καταστήσει τη παρουσία τους ιδιαίτερα πιο συχνή τα τελευταία χρόνια.
ο Χάρτης αυτός παρουσιάζει τις περιοχές με τις περισσότερες καταγραφές μεδουσών και μάλιστα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους διάφορα μέλη που εθελοντικά αναφέρουν την εμφάνιση μεδουσών στις περιοχές που έτυχαν να κάνουν το μπάνιο τους.
Σύμφωνα με την wikipedia, η Pelagia noctiluca θεωρείται η πιο σημαντική μέδουσα που τσιμπάει στη Μεσόγειο Θάλασσα.[4][6] Τόσο τα πλοκάμια της όσο και -ασυνήθιστα για τις μέδουσες- ο κώδωνας καλύπτονται από κνιδοκύτταρα (κύτταρα που τσιμπούν) και ακόμη και πρόσφατα νεκρά, ξεβρασμένα άτομα μπορούν να τσιμπήσουν.[4]
Η Cosmote ανακοινώνει τα νέα οικονομικά προγράμματα Cosmote Gigamax!
Το τσίμπημα προκαλεί πόνο που συνήθως διαρκεί 1-2 εβδομάδες, τοπική ερυθρότητα, οίδημα και εξάνθημα, αλλά γενικά δεν είναι επικίνδυνο και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι.[4][25] Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο γενικά και περιλαμβάνουν ζάλη, έμετο και διάρροια. Ξαφνικά επαναλαμβανόμενα δερματικά εξανθήματα μπορεί να συμβούν χρόνια αργότερα. Σπάνια, το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση και να αφήσει ουλές ή υπερχρωματισμένα σημάδια στο δέρμα που μπορεί να παραμείνουν για χρόνια μετά τη συνάντηση
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.