Ένας πατέρας με την κόρη του κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν επιτέλους ένα «εξωγήινο» σήμα από τον Άρη. Αυτό συνέβη ένα χρόνο μετά την δημοσιοποίηση του «εξωγήινου» μηνύματος από το Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI).

To “A Sign In Space” ήταν ένα πρόγραμμα του SETI, φέρνοντας στο κοινό ένα είδος διαγαλαξιακού θεάτρου. Στην ουσία, έδωσαν στο κοινό ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, με χιλιάδες άτομα στον κόσμο να προσπαθούν να το αποκωδικοποιήσουν και να βρουν τι πραγματικά λέει. Είναι κάτι σαν πρόβα για την περίπτωση που λάβουμε κάποιο σήμα από εξωγήινη ζωή με νοημοσύνη.

Η Daniela de Paulis, η καλλιτέχνης πίσω από το έργο, δήλωσε: «Σε όλη την ιστορία, η ανθρωπότητα αναζητούσε νόημα σε ισχυρά και μεταμορφωτικά φαινόμενα».

«Η λήψη ενός μηνύματος από έναν εξωγήινο πολιτισμό θα ήταν μια βαθιά μεταμορφωτική εμπειρία για όλη την ανθρωπότητα».

«Το A Sign in Space προσφέρει την άνευ προηγουμένου ευκαιρία να κάνουμε απτές πρόβες και να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο μέσω παγκόσμιας συνεργασίας, προωθώντας μια ανοιχτή αναζήτηση νοήματος σε όλους τους πολιτισμούς και τους κλάδους.»

εξωγήινο σήμα
Το αποκωδικοποιημένο μήνυμα με τα πέντα αμινοξέα.

Σύμφωνα με το έργο, ένα μήνυμα έφτασε στο ExoMars Trace Gas Orbiter, της Ευρωπαϊκής Διαστημική Υπηρεσίας (ESA), τον Μάιο του 2023. Το εξωγήινο μήνυμα ήταν κρυπτογραφημένο για περισσότερο από ενα χρόνο από την κυκλοφορία του.

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, η σωστή λύση παρουσιάστηκε στην De Paulis, από τον John και την Sara, που δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα, καθώς ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Πατέρας και κόρη εξέτασε την πιθανότητα να έχει σύνδεση με το υπολογιστικό μοντέλο που ονομάζεται κυψελοειδής αυτοματοποίηση. Με αυτό το μοντέλο, μετέτρεψαν μια ακατανόητη σειρά από 1 και 0 σε κάτι που έβγαζε νόημα.

Το δίδυμο χρησιμοποίηση την μηχανή παιχνιδιών Unity. Έβαλε το «εξωγήινο μήνυμα» μέσω 6.625 μετασχηματισμών για να μετατρέψει τον κώδικα σε κάτι απτό. Πήρε τελικά την εικόνα πέντε αμινοξέων.

Το YouTube ενσωμάτωσε τις διαφημίσεις στα βίντεο για να μην λειτουργούν οι ad blocker

Πριν το δίδυμο πατέρα και κόρης λύσουν τον κώδικα, το μήνυμα ελήφθη από τρία ραδιοαστρονομικά παρατηρητήρια, το Allen Telescope Array του Ινστιτούτου SETI, Καλιφόρνια, το τηλεσκόπιο Robert C. Byrd Green Bank, Δυτική Βιρτζίνια και το Αστεροσκοπείο Medicina Radio Astronomical Station. Ιταλία.

Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι θα χρειαζόταν τόσος χρόνος για να σπάσει ο κώδικας.

Ο επιστήμονας του ATA Project Dr. Wael Farah δήλωσε: «Αυτό το πείραμα είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να μάθει πώς η κοινότητα SETI, σε όλη της την ποικιλομορφία, θα συνεργαστεί για να λάβει, να επεξεργαστεί, να αναλύσει και να κατανοήσει την έννοια ενός πιθανού εξωγήινου σήματος.»

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.