Το κινεζικό ρόβερ Zhurong, ένας πρωτοπόρος εξερευνητής στην επιφάνεια του Άρη, αποκάλυψε ενδιαφέροντα ευρήματα χρησιμοποιώντας το σύστημα ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος. Το ρόβερ, το οποίο προσγειώθηκε στις 15 Μαΐου 2021 στην Utopia Planitia, εντόπισε ακανόνιστες πολυγωνικές σφήνες θαμμένες σε βάθος περίπου 35 μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του. Με μέγεθος που κυμαίνεται από εκατοστά έως δεκάδες μέτρα, αυτά τα πολυγωνικά χαρακτηριστικά πιστεύεται ότι προέρχονται από αρχαίους κύκλους ψύξης-απόψυξης στον Άρη, που πιθανώς συνέβησαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ή εναλλακτικά, μπορεί να είναι ηφαιστειακά κατάλοιπα από ψυχόμενες ροές λάβας.

Το Zhurong, που πήρε το χαϊδευτικό του όνομα από έναν κινεζικό θεό της φωτιάς, ξεκίνησε μια αποστολή που ξεπέρασε τις προσδοκίες των ερευνητών. Αν και η αρχική διάρκεια της αποστολής του ήταν τρεις γήινοι μήνες, το ρόβερ λειτούργησε με επιτυχία για πάνω από ένα χρόνο, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητές του. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του, το Zhurong έστειλε πίσω συναρπαστικές εικόνες, συμπεριλαμβανομένης μιας αξέχαστης selfie με το σκάφος προσεδάφισης που καταγράφηκε από μια απομακρυσμένη κάμερα. Το ρόβερ μελέτησε εκτενώς την τοπογραφία του Άρη και πραγματοποίησε μετρήσεις χρησιμοποιώντας το όργανο ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος.

Η πρόσφατη έρευνα, με επικεφαλής τον Lei Zhang αποκαλύπτει ότι το ραντάρ του Zhurong εντόπισε δεκαέξι πολυγωνικές σφήνες σε απόσταση 1,2 χιλιομέτρων, υποδεικνύοντας μια ευρεία κατανομή παρόμοιου εδάφους κάτω από την Utopia Planitia. Τα χαρακτηριστικά αυτά εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν πριν από 3,7 έως 2,9 δισεκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια της εποχής Late Hesperian-Early Amazonian στον Άρη, συμπίπτοντας πιθανώς με την παύση ενός αρχαίου υγρού περιβάλλοντος. Το θαμμένο πολυγωνικό ανάγλυφο, είτε διαβρώθηκε είτε όχι, αποκρύφθηκε στη συνέχεια από μεταγενέστερες γεωλογικές διεργασίες.

Χρόνια πριν από τη NASA, η Κίνα θα φέρει στη Γη δείγματα από τον Άρη

Η Utopia Planitia, μια απέραντη πεδιάδα μέσα στη μεγαλύτερη αναγνωρισμένη λεκάνη πρόσκρουσης στον Άρη, έγινε μάρτυρας της εξερεύνησης του Zhurong που κάλυψε μια συνολική απόσταση 1.921 μέτρων. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα θαμμένα πολυγωνικά χαρακτηριστικά που εντοπίστηκαν υποδηλώνουν ένα ψυχρό περιβάλλον, το οποίο πιθανώς συνδέεται με διαδικασίες ψύξης-απόψυξης νερού/πάγου κατά την πρώιμη ιστορία του Άρη. Αυτό θα μπορούσε να έχει προκύψει από μετανάστευση υγρασίας που προκλήθηκε από κρυογενική αναρρόφηση, χιονόπτωση ή διάχυση ατμών για την απόθεση πάγου στους πόρους.

Αν και το έδαφος πολυγωνικού τύπου έχει παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Άρη σε προηγούμενες αποστολές, τα ευρήματα του Zhurong σηματοδοτούν την πρώτη ένδειξη θαμμένων πολυγωνικών χαρακτηριστικών. Η έρευνα τονίζει ότι, ανεξάρτητα από τον συγκεκριμένο μηχανισμό σχηματισμού, μια σημαντική αλλαγή στο κλίμα του Άρη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των πολυγώνων.

Οι υπόγειες δομές, που κρύβονται κάτω από τα υλικά κάλυψης, υποδεικνύουν μια αξιοσημείωτη παλαιοκλιματική μεταβολή στην αρχαία εποχή του Άρη. Η αντίθεση στις συνθήκες πάνω και κάτω από το βάθος των 35 μέτρων περίπου σηματοδοτεί μια κλιματική ανατροπή σε χαμηλά έως μεσαία γεωγραφικά πλάτη στον Άρη, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την ενδιαφέρουσα γεωλογική ιστορία του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.