Το iPhone 14 έλαβε επαίνους για το γεγονός ότι είναι το πιο επισκευάσιμο iPhone από το iPhone 7, σύμφωνα με τη βαθμολογία επισκευασιμότητας του iFixit. Αυτό συνέβη το 2022, γιατί τώρα αυτή η βαθμολογία υποβαθμίζεται λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η Apple στις επισκευές.

Το iFixit ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τη βαθμολογία επισκευασιμότητας του iPhone 14. Η συσκευή είχε αρχικά λάβει συνιστώμενη βαθμολογία 7 στα 10 για την ενημερωμένη φιλική προς την επισκευή αρχιτεκτονική της. Όμως, το τηλέφωνο θα υποβαθμιστεί τώρα σε μη συνιστώμενο με βαθμολογία 4 στα 10.

Ο λόγος πίσω από την αλλαγή της βαθμολογίας φέρεται να έχει να κάνει με την περιοριστική προσέγγιση της Apple στον τρόπο χειρισμού των επισκευών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, οι σημαντικές επισκευές στα σύγχρονα iPhone απαιτούν έγκριση από την Apple.

Επιπλέον, ο επισκευαστής πρέπει να αγοράσει εξαρτήματα μέσω του συστήματος της Apple και να επικυρώσει την επισκευή χρησιμοποιώντας το εργαλείο System Configuration της Apple. Πρόκειται για ένα εργαλείο που κάνει pings στους διακομιστές της Apple για να πιστοποιήσει και να αντιστοιχίσει το εξάρτημα με το υπόλοιπο τηλέφωνο. Εάν δεν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, ο χρήστης μπορεί να αντιμετωπίσει περιορισμένες ή ελλιπείς λειτουργίες.

Εν ολίγοις, το υλικό του iPhone 14 είναι εύκολο να επισκευαστεί, αλλά η απαιτούμενη διαδικασία επικύρωσης της Apple προσθέτει μια περιττή επιπλοκή στο μείγμα. Έτσι, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε κάτι με ένα γνήσιο ανταλλακτικό της Apple, αλλά δεν θα λειτουργήσει χωρίς αυτή τη σύνδεση μέσω λογισμικού.

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είναι ο τρόπος της Apple να διασφαλίσει ότι οι επισκευές γίνονται σωστά και οι πελάτες δεν ταλαιπωρούνται. Αλλά φαίνεται επίσης ότι η Apple θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο της εμπειρίας του πελάτη από κάθε άποψη.

Όλα αυτά είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τη βιομηχανία επισκευής τηλεφώνων. Όπως εξηγεί το iFixit, τα συνεργεία επισκευής λειτουργούν συλλέγοντας εξαρτήματα από χαλασμένες συσκευές ή παίρνοντας ανταλλακτικά από την αγορά.

Η προσέγγιση της Apple καθιστά άσκοπη τη συγκομιδή και την ανακύκλωση εξαρτημάτων, η οποία αποτελεί μεγάλο μέρος της δραστηριότητας ενός ανεξάρτητου συνεργείου επισκευών. Θα απαιτούσε επίσης από αυτά τα καταστήματα να στέλνουν τις προσωπικές σας πληροφορίες στην Apple ή να συμφωνούν σε πενταετείς ελέγχους για να τους επιτραπεί να κάνουν τη δουλειά τους.

Ως αποτέλεσμα, η σύγκρουση μεταξύ αυτών των συνεργείων επισκευής και της Apple φέρεται να έχει γίνει τόσο άσχημη που ορισμένοι επαγγελματίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν εντελώς τη δουλειά τους. Και αυτό το πρόβλημα πιθανότατα δεν θα περιοριστεί στο iPhone 14.

Η εταιρεία με έδρα το Cupertino επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης των iPhone 15 ότι τα τηλέφωνα θα έχουν την αρχιτεκτονική επισκευής του iPhone 14. Αλλά αν η Apple δεν αλλάξει την πρακτική αντιστοίχισης εξαρτημάτων, αυτό δεν θα έχει μεγάλη σημασία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.