Ο πλανήτης μας είναι ζωντανός και ήπειροι και χώρες αλλάζουν συνεχώς. Σε όλη τη ζωή της Γης, ο πλανήτης βρίσκεται σε έναν συνεχή κύκλο διάσπασης και ενοποίησης. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια αμήχανη ενδιάμεση φάση μετά τη διάλυση της Παγγαίας πριν από περίπου 175 εκατομμύρια χρόνια. Αν αυτό είναι αληθές, η Γη θα διολισθήσει ξανά σε μια ενιαία υπερήπειρο, την Pangea Proxima, σε άλλα 250 εκατομμύρια χρόνια.

Μπορεί η επιφάνεια της Γης να φαίνεται σαν συμπαγής και αμετάβλητη, όμως στην πραγματικότητα βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, αργά και σταθερά. Οι ήπειροι είναι σαν κομμάτια ενός παζλ που προσπαθούν να συνδεθούν. Βρίσκονται πάνω στις τεκτονικές πλάκες, που παρασέρνουν μαζί τους τα πάντα, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτές οι πλάκες μετακινούνται, συγκρούονται και σχίζονται, διαλύοντας τις παλιές υπερηπείρους και δημιουργώντας νέες.

Τα τελευταία δύο δισεκατομμύρια χρόνια, αυτός ο κύκλος υπερηπείρων έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τρεις μεγάλες υπερηπείρους: την Κολούμπια, τη Ροδινία και την Παγγαία. Κάθε μία από αυτές σχηματίστηκε καθώς οι χερσαίες μάζες συγκρούστηκαν σταδιακά, μόνο και μόνο για να διαλυθεί αργότερα από τις ίδιες τεκτονικές δυνάμεις που τις δημιούργησαν.

pangea proxima
Μια πρόχειρη προσέγγιση του Pangea Proxima βασισμένη σε ένα πρώιμο μοντέλο στον ιστότοπο του Paleomap Project. Πίστωση εικόνας: Pokéfan95 μέσω Wikimedia Commons ( CC0 1.0 )

Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, τότε σε 250 εκατομμύρια χρόνια θα υπάρχει ξανά μια υπερήπειρος, με όλες τις τρέχουσες ηπείρους να συγχωνεύονται σε μία, την Pangea Proxima.

Αυτή η θεωρία διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό γεωλόγο Κρίστοφερ Σκότεζ το 1982. Αρχικά την ονόμασε Pangea Ultima, που σημαίνει «η τελική Παγγαία». Αργότερα την ονόμασε ξανά Pangea Proxima, που σημαίνει «η επόμενη Παγγαία».

Ο Σκότεζ υποστήριξε ότι η καταβύθιση του ωκεάνιου πυθμένα στον Ατλαντικό Ωκεανό θα φέρει κοντά τον λεγόμενο «Νέο Κόσμο» και τον «Παλαιό Κόσμο», την Ευρώπη και την Αμερική. Σε 250 εκατομμύρια χρόνια, οι τρέχουσες τάσεις θα δημιουργήσουν αργά και σταθερά μία ενιαία χερσαία μάζα, που θα αποτελείται από την Αμερική, την Αφρική και την Ευρασία (Ευρώπη και Ασία), με μια μικρή ωκεάνια λεκάνη, στο κέντρο της. Η Αυστραλία και η Ανταρκτική θα συνθλιβούν επίσης, ακριβώς νότια του κύριου σώματος της υπερηπείρου.

Φαίνεται απίθανο οι άνθρωποι να επιβιώσουν από αυτή την αναταραχή – αν εξακολουθούμε να ζούμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, κάτι που φαίνεται εξίσου απίθανο. Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι ο σχηματισμός μιας μελλοντικής υπερηπείρου, όπως η Pangea Proxima, θα καταστήσει τη Γη αφιλόξενη για τα χερσαία θηλαστικά και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση.

Όλο και περισσότερες θεωρίες και προσομοιώσεις, υποδεικνύουν πως αυτή η γενική εικόνα είναι ακριβής. Όλες οι ήπειροι της Γης συγκρούονται σιγά σιγά μεταξύ τους και σχηματίζουν μια υπερήπειρο, όμως αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί μια διάφορους τρόπους.

Ο παλαιότερος πυρήνας πάγου της Ευρώπης αποκαλύπτει 12.000 χρόνια κλιματικής αλλαγής!

Σύμφωνα με ένα σενάριο, όλες οι ήπειροι εκτός από την Ανταρκτική θα μπορούσαν να ενωθούν γύρω από τον βόρειο πόλο σε περίπου 200 έως 250 εκατομμύρια χρόνια από τώρα, σχηματίζοντας μια νέα υπερήπειρο που ονομάζεται «Αμασία». Εναλλακτικά, όλες οι ήπειροι θα μπορούσαν να ενωθούν γύρω από τον ισημερινό σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια, μια θεωρητική υπερήπειρο που ονομάζεται «Αυρική».

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το που θα βρίσκεται η υπερηπειρος σε σχέση με τον ισημερινό της Γης, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο κλίμα, κάτι που έχει ερευνηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Για να πούμε την αλήθεια, η ακριβής διάταξη της μελλοντικής ηπειρωτικής σύνθεσης της Γης είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, όπως τα περισσότερα πράγματα που βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μακριά είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Εμείς βέβαια, σαν είδος, σε όλη την ιστορία μας τσακωνόμαστε για τα σύνορά μας και τίποτα από αυτά δεν έχει νόημα, αφού όλα αλλάξουν μέρα με τη μέρα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.