Οι επεξεργαστές Core 14ης γενιάς της Intel που κυκλοφόρησαν πρόσφατα είναι ως επί το πλείστον μια μικρή αναβάθμιση σε σχέση με τους προκατόχους τους. Παρ’ όλα αυτά, overclockers απέδειξαν ότι η αύξηση των επιδόσεών τους είναι αρκετή για να σημειώσουν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ συχνότητας στους desktop επεξεργαστές.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του Raptor Lake Refresh, οι overclockers χρησιμοποίησαν τον κορυφαίο επεξεργαστή της σειράς για να θέσουν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ συχνότητας ρολογιού. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το έργο σχεδιάζει να ωθήσει το όριο της CPU λίγο παραπέρα.

Ο Jon “Elmor” Sandström από την ElmorLabs συνεργάστηκε με την Asus ROG για να κάνει overclock έναν Intel Core i9-14900KF στα πρωτοφανή 9.04GHz, 50 τοις εκατό πέρα από το τυπικό boost clock των 6GHz. Xρειάστηκε να γίνουν αρκετές προσπάθειες και η σωστή επικύρωση των αποτελεσμάτων στον ιστότοπο καταγραφής CPU-Z αποτέλεσε μια ξεχωριστή πρόκληση.

Αν και το ακραίο overclocking συνδέεται ευρέως με την ψύξη με υγρό άζωτο, οι Elmor και Asus χρησιμοποίησαν αντ’ αυτού υγρό ήλιο. Η ομάδα έδωσε σκληρό αγώνα για να επιβεβαιώσει επιτυχώς το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο CPU-Z.

Intel Core i9-14900KF 9GHz Record

Αν και το τελικό επικυρωμένο αποτέλεσμα ήταν 9.043,92MHz, ο SkatterBencher, ο οποίος συμμετείχε στο έργο, ισχυρίζεται ότι έφτασαν τα 9.10GHz, αλλά τεχνικά προβλήματα εμπόδισαν το υψηλότερο νούμερο να γίνει επίσημο. Η ομάδα πιθανότατα θα κάνει σύντομα προσπάθειες να πετύχει ένα νόμιμο ρεκόρ για τα 9.1GHz.

Intel Core i9-14900KF 9GHz Record

Σύμφωνα με το ιστορικό του SkatterBencher σχετικά με το overclocking CPU, η κούρσα των παγκόσμιων ρεκόρ έμεινε στάσιμη για περίπου μια δεκαετία πριν ο Elmor αρχίσει να σπάει νέα όρια με τους πρόσφατους επεξεργαστές της Intel.

Ένας AMD FX-8350 πέτυχε 8.793,33MHz το 2012, ένα ρεκόρ που διατηρήθηκε μέχρι που ο Elmor πέτυχε 8.812,85MHz με έναν i9-13900K τον περασμένο Οκτώβριο. Tο φράγμα των 9GHz το έσπασε εκείνο τον Δεκέμβριο με την ίδια CPU, πριν ξεπεράσει ελαφρώς το ρεκόρ του με το Raptor Lake Refresh chip.

Η Intel παρουσίασε τα 14ης γενιάς chip την Τρίτη που μας πέρασε στην ίδια τιμή με την προηγούμενη σειρά, διαλύοντας τις φήμες για αύξηση τιμών. Πιστοί στο όνομά τους, οι επεξεργαστές Raptor Lake Refresh είναι μια βελτίωση του Raptor Lake με εκτιμώμενη μονοψήφια αύξηση των επιδόσεων.

Οι χρήστες που δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους πλακέτες υποδοχής LGA 1700 θα μπορούσαν να δουν τις νέες CPU ως μια σχετικά προσιτή αναβάθμιση. Οι επερχόμενες γενιές, όπως η Arrow Lake και η Meteor Lake που εστιάζει σε φορητούς υπολογιστές, θα απαιτήσουν νέα συστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο θα αναθεωρούν σημαντικά το σχεδιαστικό σχήμα και το σύνολο των χαρακτηριστικών της Intel με προσανατολισμό που βασίζεται σε chiplet και ενσωματωμένο υλικό AI. Η εταιρεία αναμένεται να κυκλοφορήσει τις δύο σειρές το 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.