Η Google εισήγαγε πρόσφατα τα AI Overviews στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτές οι έξυπνες προεπισκοπήσεις – λέμε τώρα – τράβηξαν γρήγορα την προσοχή για κάποια τραγικά λάθη που έκανε η τεχνητή νοημοσύνη. Ένα παράδειγμα που έγινε viral ήταν όταν η AI του κολοσσού της αναζήτησης πρότεινε να βάλουμε κόλλα στην πίτσα για να κρατήσουμε το τυρί στη θέση του – λες και κάνουμε διαφήμιση και θέλουμε να φανεί πιο ζουμερό και πλούσιο αυτό το γεύμα. Αυτή η σύσταση βασίστηκε σε ένα σχόλιο δεκαετίας στο reddit.

Παρά τα λάθη αυτά, η Google υπερασπίστηκε τη συνολική ακρίβεια των AI Overviews, δηλώνοντας ότι οι περισσότερες πληροφορίες που παρέχονται είναι σωστές. Λες και αυτό διορθώνει την κατάσταση. Στην τελική, αν πιστέψεις κάτι που βρήκες μόνος σου στο διαδίκτυο, δικό σου θέμα, αν στο προσφέρει η Google ως την πιο έγκυρη πληροφορία, τότε μάντεψε Google ποιος έχει πρόβλημα. Όπως και να έχει, μετά τις δημόσιες αντιδράσεις για αυτά τα λάθη, η Google έχει λάβει μέτρα για να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των επισκοπήσεων που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη στα αποτελέσματα αναζήτησης και έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τις ανακριβείς ή επικίνδυνες πληροφορίες.

Ωστόσο, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι τα AI Overviews εξακολουθούσαν να συνιστούν την προσθήκη κόλλας στην πίτσα όταν αναζητούσε κανείς οδηγίες για το πόση κόλλα πρέπει να χρησιμοποιήσει. Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ορθά, γιατί κάποιος ρωτάει κυριολεκτικά πόση κόλλα να βάλει στην πίτσα, αλλά θα έπρεπε η Google να αποτρέπει τη χρήση της αναφέροντας εξαιρέσεις. Βέβαια, κάτι έχει αλλάξει. Αυτή τη φορά, οι πληροφορίες προέρχονταν από ειδησεογραφικά άρθρα που κάλυπταν το αρχικό λάθος της Google. Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά έχουν έκτοτε απενεργοποιηθεί από τη Google, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας.

Google AI Overviews Pizza

Το περιστατικό αναδεικνύει ένα πιθανό ζήτημα με την τεχνολογία AI και την ικανότητά της να διακρίνει μεταξύ ακριβών πληροφοριών και σάτιρας. Παρόλο που η Google έχει καταβάλει προσπάθειες για να διορθώσει αυτά τα λάθη, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται από τα AI Overviews. Εν κατακλείδι, ενώ η τεχνολογία AI έχει φέρει επανάσταση στις δυνατότητες αναζήτησης, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί και κίνδυνοι που σχετίζονται με τη στήριξη σε αυτοματοποιημένα συστήματα για την ανάκτηση πληροφοριών. Καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι σημαντικό για εταιρείες όπως η Google να δίνουν προτεραιότητα στην ακρίβεια και την αξιοπιστία των αλγορίθμων τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.