Οι όρκες είναι ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές των ωκεανών και το παρατσούκλι δολοφόνος φάλαινα δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για ένα ευφυέστατο ζώο, που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Από ότι φαίνεται τώρα βρήκαν μια νέα τεχνική για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν το μεγαλύτερο ψάρι των ωκεανών, τον φαλαινοκαρχαρία (Rhincodon typus).
Οι όρκες έχουν μεγάλη εμπειρία στο να κυνηγούν άλλον έναν από τους κορυφαίους θηρευτές, αν όχι τον κορυφαίο. Ο λόγος για τον μεγάλο λευκό καρχαρία, με τις όρκες να χτυπούν στο ήπαρ του καρχαρία και να τον σκοτώνουν σχεδόν αμέσως. Το ήπαρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και λιπαρά, που οι όρκες χρειάζονται για την επιβίωσή τους, καθώς τους παρέχει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
Τώρα φαίνεται πως τα βάζουν με έναν ακόμα μεγαλύτερο καρχαρία, τον φαλαινοκαρχαρία. Πρόκειται για έναν άκακο γίγαντα της θάλασσας, που τρέφεται με άλγη και μικρά ψάρια. Δεν είναι επιθετικός και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο. Οι όρκες φαίνεται πως ανακάλυψαν τον τρόπο για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν αυτό το θαλάσσιο κήτος με μεγάλη επιτυχία.
Αρχικά εντοπίζουν το θήραμά τους και το αποκόπτουν από τυχών άλλους φαλαινοκαρχαρίες. Οι όρκες, που συνήθως κυνηγούν σε ομάδες, περικυκλώνουν στη συνέχεια την φαλαινοκαρχαρία και τον χτυπούν στο πλάι, με στόχο να τον αναποδογυρίσουν. Στη συνέχεια τον δαγκώνουν στην κοιλιά, κάτι που παραλύει τον φαλαινοκαρχαρία, επιτρέποντάς στις όρκες να τον φάνε με ευκολία και χωρίς κίνδυνο.
Το εντυπωσιακό με αυτή την τεχνική είναι η συνεργασία ανάμεσα στην αγέλη. Οι όρκες φημίζονται για τις καλά οργανωμένες αγέλες τους, με κάθε μέλος να έχει τον δικό του ρόλο στο κυνήγι. Μία όρκα αναλαμβάνει τον εντοπισμό των θηραμάτων και άλλες αναλαμβάνουν την επίθεση. Αυτό δείχνει πως οι όρκες έχουν οργανωθεί κοινωνικά και το κάθε μέλος έχει τον δικό του ρόλο, που βοηθάει στην επιβίωση του είδους. Όλα αυτά δείχνουν υψηλό επίπεδο ευφυΐας, που σπάνια συναντάμε σε ζώα. Το γεγονός πως βρήκαν νέο τρόπο για να κυνηγήσουν, δείχνει την ευφυΐα τους σε δράση, με της όρκες να μεταλαμπαδεύουν όσα μαθαίνουν στις επόμενες γενιές του είδους. Η διδασκαλία των τεχνικών στην επόμενη γενικά δείχνει την πολιτισμική διάσταση του είδους.
«Οι όρκες ειδικεύονται στο κυνήγι του θηράματος που είναι διαθέσιμο στην περιοχή ή την περιοχή τους. Η μάθηση είναι βασικό συστατικό για μια ποικιλία συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την αναζήτηση τροφής», είπε ο Higuera Rivas.
«Οι συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων, παίζουν συχνά βασικό ρόλο σε αυτή τη μάθηση νωρίς στη ζωή μιας όρκας, αν και τα άτομα που επιδίδονται τουλάχιστον σε ορισμένες συμπεριφορές αναζήτησης τροφής συνεχίζουν να αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους στην αναζήτηση τροφής σε μεγάλο μέρος της ζωής τους. Αυτές οι διαδικασίες μάθησης μπορούν να οδηγήσουν στην πολιτιστική μετάδοση συμπεριφορών που εξαπλώνονται μεταξύ στενών συνεργατών μέσα σε έναν πληθυσμό ή ακόμη και σε ολόκληρο πληθυσμό».
Για πρώτη φορά μέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας στον Άρη!
Οι όρκες είναι ζώα που φτάνουν μέχρι τα 8 μέτρα σε μήκος και τους 5 τόνους σε βάρος. Είναι ένας από τους κυρίαρχους των ωκεανών και η επιτυχία τους βασίζεται κατά πολύ στους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των μελών της ομάδας. Όμως, ένας τόσο μεγάλος θηρευτής μπορεί εύκολα να ξεφύγει και να αλλάξει τις ισορροπίες σε ένα οικοσύστημα.
Οι όρκες είναι πολύ σύνθετα ζώα και ακόμα δεν έχουμε μάθει τα πάντα γύρω από αυτές. Είναι ένα εκπληκτικό πλάσμα που συγκατοικεί με εμάς στον πανέμορφο πλανήτη μας και ο άνθρωπος σαν τον κορυφαίο θηρευτής αυτού του πλανήτη, έχει χρέος να τις προστατεύσει.\
Η μελέτη για τη νέα συμπεριφορά της όρκας δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Marine Science.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.