Όπως συμβαίνει με κάθε νέο premium smartphone, η άφιξη του Galaxy Note 20 και του Note 20 Ultra αναπόφευκτα έφερε μαζί της και τη συζήτηση για τις διαφορές US – Global εκδόσεων. Φυσικά, η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο είναι ο Snapdragon στη μια και ο Exynos στην άλλη. Η Samsung αποφεύγει να προσφεύγει σε συγκρίσεις μεταξύ των εκδόσεων είναι η αλήθεια. Η όλη συζήτηση υπάρχει για εδώ και ολόκληρες γενιές Galaxy συσκευών, αλλά έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 2020, με τα benchmarks που παρουσίαζαν τις διαφορές μεταξύ 865 και Exynos 990. Δεν θα τα επαναλάβουμε εδώ, αλλά το γεγονός είναι ένα: Ο Exynos 990 όχι μόνο είναι πιο αργός, ιδίως στο gaming, αλλά καταναλώνει και μεγαλύτερα ποσά ενέργειας σε σενάρια που κάνουν απαιτητική χρήση της CPU.
Με τον Snapdragon 865 Plus η διαφορά αυτή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, αφήνοντας το Note 20 στα επίπεδα του S20, την ίδια στιγμή που η έκδοση της Αμερικής βγήκε ακόμη πιο μπροστά. Και η αλήθεια είναι, ότι η Samsung δεν μπορεί να ζητά από τους χρήστες να πληρώσουν τόσα μεγάλα ποσά για ένα flagship που απλά επειδή κυκλοφορεί στην Ευρώπη έρχεται με τον Exynos 990 και είναι τόσο πίσω σε επιδόσεις σε σχέση με την αμερικανική έκδοση.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τον Exynos 990 είναι ο Mongoose M5 core, ο οποίος παρουσιάζει υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Η Samsung ετοίμαζε τους M6, αλλά η ομάδα σχεδιασμού διαλύθηκε και ίσως ποτέ δεν τον δούμε. Στα χαρτιά, ο Exynos 990 έχει δυνατά χαρακτηριστικά, όπως dual NPU για AI processing, 8K video recording, όπως και x265 και VP9 encoding. Ωστόσο όμως, δεν είναι αυτό το πλήρες πακέτο, που εκ πρώτης όψεως δείχνει. Σε αντίθεση με την Qualcomm και την Huawei, η NPU της Samsung μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τις εφαρμογές της Samsung, κάτι που δεν συμβαίνει με την Snapdragon έκδοση.
Επιπλέον, δεν ακούμε για προόδους στο image processing από την Samsung (ISP), ένα σημαντικό εργαλείο, υπεύθυνο για την κορυφαία φωτογραφία στις ναυαρχίδες. Ο Kirin 990 ISP διαθέτει BM3D noise reduction hardware, ενώ ο Snapdragon 865 εξοπλίζεται με computer-vision optimizations στο ISP για πρώτη φορά. Ακόμη και η Google σχεδίασε τον δικό της Visual Core για τη βελτίωση του AI και του image processing.
Οι πιθανοί λόγοι που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους Exynos, οι κίνδυνοι και το μέλλον στη 2η σελίδα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
ας περιμενουμε ακομα ενα χρονο να βγει το επομενο ΝΟΤΕ 21 ή ΝΟΤΕ 30 να εχει καλυτερα χαρηκτηριστικα τοτε να γινετε ολοι χαρουμενοι!
Ανέκαθεν ο Snapdragon ηταν ανώτερος απ τον Exynos και σ επιδόσεις και σε αυτονομία. Αλλα η Samsung προτιμά να προωθεί στην Ευρωπαϊκές αγορές τον δικό της επεξεργαστή για οικονομικούς λόγους φυσικά.