Πολλοί κατασκευαστές κινεζικών Android συσκευών, συλλέγουν πλήθος δεδομένων τα οποία μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των χρηστών, επισημαίνει μια νέα έρευνα της οποίας το αναλυτικό κείμενο είναι διαθέσιμο σε αυτό το pdf. Η Κίνα αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη αγορά smartphone συσκευών και περισσότερα από το 70% των smartphones στη χώρα τρέχουν Android.

Οι ερευνητές από Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι smartphones της OnePlus, Xiaomi, Oppo και Realme που πωλούνται στη Κίνα μεταδίδουν πλήθος δεδομένων σε διάφορα μέρη χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Τα τηλέφωνα έρχονται προεγκατεστημένα με μεγάλο αριθμό εφαρμογών συστήματος με επικίνδυνες άδειες να είναι ενεργοποιημένες εκ προεπιλογής.

Κάτι τέτοιο, τα επιτρέπει να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες ταυτοποίησης που αφορούν τα αναγνωριστικά μιας συσκευής, την τοποθεσία, το προφίλ του χρήστη ακόμη και τις κοινωνικές επαφές. Η έρευνα λαμβάνει ως δεδομένο ότι ο χρήστης είναι ενήμερος σε θέματα ιδιωτικότητας και έχει αρνηθεί τη συλλογή analytics και δεν χρησιμοποιεί το cloud storage ή άλλες προαιρετικές υπηρεσίες τρίτων.

Τα εν λόγω τηλέφωνα αποκαλύπτεται ότι στέλνουν πληροφορίες (που είναι μοναδικές για κάθε συσκευή) όπως:

  • αναγνωριστικά συσκευών όπως IMEI αριθμούς και MAC addreses.
  • αναγνωριστικά τοποθεσίας, όπως GPS συντεταγμένες οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν την τρέχουσα τοποθεσία
  • ρυθμίσεις και πληροφορίες όπως ο τηλεφωνικός αριθμός, η χρήση εφαρμογών που κάνει ο χρήστης και δεδομένα επιδόσεων εφαρμογών
  • δεδομένα όπως κλήσεις και ιστορικό SMS, αλλά και αριθμοί επαφών.

Όλα αυτά τα δεδομένα, μπορούν εύκολα να προβούν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του χρήστη, αποστέλλονται στους κατασκευαστές των συσκευών, στους κινεζικούς παρόχους, ανεξάρτητα αν υπάρχει SIM εντός και σε παρόχους υπηρεσιών όπως η Baidu.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανάλυση διεξήχθη σε συσκευές που πωλούνται στη Κίνα, που τρέχουν τοπικές εκδόσεις Android. Οι κινεζικές εκδόσεις του Android έχουν τρεις ως και τέσσερις φορές περισσότερα προεγκατεστημένα τρίτα apps σε σχέση με τις global εκδόσεις που απευθύνονται σε αγορές όπως η Ευρώπη, ενώ υπολογίζεται ότι οι άδειες που παραχωρούνται στις εφαρμογές είναι κατά 8-10 φορές περισσότερες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.