Μια διεθνής ομάδα από την Σουηδία, την Ινδία, της ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναπτύξει μια μέθοδο για την αναζήτηση τεράστιο εξωγήινων δομών, γνωστών και ως σφαίρες Dyson. Η ιδέα αυτών των δομών προτάθηκε πρώτη φορά από τον φυσικό Freeman J. Dyson, το 1960 και είναι μια υποθετική δομή στο μέγεθος ενός ηλιακού συστήματος, που αξιοποιεί την ενέργεια ενός αστεριού. Αυτό υποδεικνύει έναν εξαιρετικά προηγμένο πολιτισμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Matías Suazo του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, έχουν εντοπίσει επτά αντικείμενα, ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα, που μπορούν να είναι σφαίρες Dyson. Το πρόγραμμα, ονομάστηκε Hephaistos και περιλαμβάνει την ανάλυση δεδομένων από των χάρτη άστρων Gaia, της Ευρωπαϊκής Διαστημική Υπηρεσίας (ESA), την αστρονομική έρευνα υπέρυθρης ακτινοβολίας 2MASS και το διαστημικό τηλεσκόπιο υπέρυθρης αστρονομίας WISE, της NASA.

Η ομάδα έθεσε σαν στόχο την ανίχνευση τεχνολογιών, με ιδιαίτερα περίσσια υπέρυθρη ακτινοβολία που θεωρητικά εκπέμπουν οι σφαίρες Dyson, λόγω της σπατάλης θερμότητας.

Η ομάδα έλεγξε περίπου 5 εκατομμύρια πηγές, ώστε να συντάξει ένα κατάλογο με πιθανές σφαίρες Dyson. Έψαχναν για αντικείμενα που εμφανίζουν ανωμαλίες, όπως η περίσσεια υπέρυθρής ακτινοβολίας, που όμως δε μπορεί να αποδοθεί σε γνωστές, φυσικές πηγές,  όπως νεφελώματα και γαλαξίες. Με αυτή τη διαδικασία κατέληξαν σε 368 πηγές, ενώ με παραπάνω έλεγχο μειώθηκαν σε μόλις επτά.

σφραίρεσ Dyson
Πιθανές σφραίρεσ Dyson

Αυτοί οι επτά υποψήφιοι είναι αστέρες τύπου Μ (ερυθρός νάνος), που όμως παρουσιάζουν ανεξήγητα μεγάλη υπέρυθρη ακτινοβολία, κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία σφαιρών Dyson. Τα πράγματα όμως δεν είναι δεδομένα, καθώς αναγνωρίζουν πως μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο, όπως η ύπαρξη θερμών συντριμμιών γύρω από το άστρο, αν και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο γύρω από ερυθρούς νάνους.

Revolut: Ξεκινά η συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση για αυτό το λόγο

Οι ερευνητές της ομάδας τονίζουν πως θα χρειαστούν πρόσθετες αναλύσεις των στόχων, συμπεριλαμβανομένης και την οπτικής φασματοσκοπίας, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβεβαίωση της αληθινής φύσης αυτών των πηγών. Καταλήγουν στο ότι τα ευρήματά τους είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά η περαιτέρω διερεύνηση θα διαπιστώσει εάν αυτές οι πηγές είναι πράγματι έργο εξωγήινων πολιτισμών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Royal Astronomical Society.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.