Επτά χρόνια μετά την άφιξη του 4G, η EE τελικά έδωσε σε λειτουργία τα πρώτα δίκτυα του 5G σε έξι μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στη συνέχεια έρχονται ακόμη περισσότερες. Η αναβάθμιση αυτή σε νέας γενιάς δίκτυα, υπόσχεται πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες πρόσβασης στο internet, αλλά ήδη ένας μεγάλος αριθμός διαδικτυακών ακτιβιστών, είναι πεπεισμένος ότι η νέα τεχνολογία θα φέρει κάτι πολύ πιο απίστευτο από το τέλος του video buffering. Στα social media, σε forums και σε online blogs, έχουν ήδη καταλήξει στα συμπεράσμά τους, ότι το 5G δηλαδή προκαλεί καρκίνο, αυτισμό μέχρι και Αλτσχάιμερ. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νοεμβρίου του 2018, όπου ένα Facebook post έγραφε πως μια δοκιμή 5G δικτύων στην Ολλανδία, ευθυνόταν για τον μαζικό θάνατο 300 πουλιών.  Αλλά πως μια σημαντική αναβάθμιση των δικτύων κινητής κατέληξε να αποτελεί μια  δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας;

Ίσως τη σημαντικότερη ώθηση στην ανάπτυξη του κινήματος εναντίον του 5G την έδωσε ο John Kuhles, ένας Δανός ερευνητής Ufo, ο οποίος ίδρυσε το Stop5G Facebook Group το 2018. Η ομάδα, η οποία πλέον αριθμεί περισσότερα από 20.000 μέλη, αποτέλεσε την αφετηρία του μύθου για τον θάνατο των πουλιών και άλλων θεωριών, συμπεριλαμβανομένης μιας που τόνιζε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του Νοεμβρίου του 2018 στη Καλιφόρνια, αποτελούσαν τιμωρία της ελίτ για την αποτυχία της πολιτείας να διαθέσει το 5G μαζικά. Το κύριο group του Kuhles έχει εμπνεύσει και άλλα παρόμοια κινήματα, συμπεριλαμβανομένων του Stop 5G UK (στο Ηνωμένο Βασίλειο) με 13.000 μέλη και άλλα αμέτρητα μικρότερα groups που ανησυχούν για την διάθεση του 5G. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το 5G ή οποιοδήποτε δίκτυο κινητής μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Το upgrade βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία με τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα και μέχρι στιγμής καμιά έρευνα δεν έχει βρει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών και του καρκίνου. Αλλά αυτό, δεν έχει κρατήσει πίσω την κίνηση ενάντια στο 5G, η οποία ξεκίνησε να οργανώνεται και να επεκτείνεται από τις αρχές του 2018, όταν μεγάλοι πάροχοι, ξεκινούσαν τότε τις πιλοτικές δοκιμές. Από τον Μάιο του 2018, το RT America, o αμερικανικός βραχίονας του Ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, έχει ανεβάσει πολλές φορές ειδήσεις με φανταχτερούς τίτλους όπως 5G apocalypse ή ένα πείραμα στην ανθρωπότητα, λέγοντας στους θεατές ότι το 5G θα τους σκοτώσει, μια άποψη η οποία υιοθετήθηκε από πολλούς ανθρώπους και η οποία αναπαράχθηκε από πολλές άλλες μικρότερες ιστοσελίδες και blogs.  Οι φόβοι όμως για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία του mobile δεν είναι κάτι καινούργιο. Αποτελούν στην πράξη αναγέννηση από την εποχή του 4G, αναφέρει ο David Grimes, φυσικός, ερευνητής καρκίνου και επιστημονικός συγγραφέας. Οι γραμμές υψηλής τάσης και τα κινητά, προκαλούν ανησυχίες για την υγεία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και 1990, ισχυρισμοί οι οποίοι έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς και έχουν απομυθοποιηθεί, από επιστήμονες των τελευταίων δεκαετιών.

Στην Αγγλία για παράδειγμα, ο αριθμός των χρηστών mobile συσκευών αυξήθηκε κατά 500% μεταξύ του 1990 και 2016, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων όγκου στον εγκέφαλο αυξήθηκε μόλις κατά 34%, μια αύξηση που αποδίδεται στην καλύτερη ανίχνευση και στην καταγραφή τέτοιων περιστατικών. Αυτό που βλέπουμε, είναι μια επαναδιατύπωση θεωριών συνωμοσίας, αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς είναι κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει και με τα εμβόλια, τονίζει ο Grimes. Κάθε φορά που ένα νέο εμβόλιο κάνει την εμφάνισή του, εξηγεί, παλιοί μύθοι για τα εμβόλια επανεμφανίζονται. Και όπως συμβαίνει και με κάθε νέα τεχνολογία, το 5G εγείρει ανησυχίες παρά το γεγονός ότι βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το 4G σε μεγάλο βαθμό. Τόσο το RT America όπως και οι λοιπές διαδικτυακές συζητήσεις, αναφέρονται στα εκπεμπόμενα σήματα σαν ακτινοβολία, συνδέοντάς τα με τις ιοντίζουσες ακτίνες στο άκρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, που μπορούν να καταστρέψουν το DNA και να προκαλέσουν καρκίνο. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα ραδιοκύματα χαμηλής ενέργειας που συναντώνται στις τηλεπικοινωνίες βασίζονται στο εντελώς άλλο άκρο του φάσματος με συχνότητες μεταξύ 300Mhz και 300 GHz.

O Joseph Uscinski, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και editor του βιβλίου Θεωρίες συνωμοσίας και ο κόσμος που τις πιστεύει, τονίζει ότι αυτές οι αντιλήψεις προσλαμβάνονται από ανθρώπους που έχουν την τάση να πιστεύουν εύκολα σε τέτοιες θεωρίες. Αν και σε γενικές γραμμές οι θεωρίες συνωμοσίας τείνουν να διαδίδονται πιο αργά από επιστημονικά νέα, στο διαδίκτυο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, εξαπλώνονται όλο και πιο γρήγορα. Αν ένας ψάξει σε μηχανή αναζήτησης αν η ακτινοβολία είναι καρκινογόνα, διάφορα sites θα επιβεβαιώσουν τους φόβους του. Είναι πιο εύκολο δηλαδή για τους ανθρώπους να απορροφήσουν πληροφορίες που τους προσφέρονται εύκολα, αντί να ψάξουν για πιο αξιόπιστες πηγές. Η λύση στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα είναι η κριτική σκέψη, είναι η ριζική αλλαγή του πως ο άνθρωπος σκέφτεται και του πως οι νέες γενιές βλέπουν και σκέφτονται τον κόσμο.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όσοι είστε κολλημένοι με την τεχνολογία οι προβλέψεις υπάρχουν ακόμη και σε ταινίες: Η τεχνολογία θα εξαφανίσει τον άνθρωπο και αυτό θα γίνει γιατί δεν ξέρουμε που πρέπει να σταματήσουμε… Όχι όλοι βέβαια το πλείστον… Καληνύχτα!!!

    • Το οτι υπαρχουν σε ταινιες δεν σου λεει κατι? Γιατι αν ειναι ετσι, κινδυνευουμε και απο γιγαντια πιθηκια (king kong), εκνευρισμενους δεινοσαυρους (godzilla), και παππουδες με glowsticks (star wars, emperor palpatine)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.