Οι πατάτες μπορεί να θωρούνται λαχανικά, όμως δεν είναι το ίδιο καλές για την υγεία όσο τα φυλλώδη λαχανικά ή τα καρότα. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο που τις μαγειρεύουμε και με το πόσο συχνά τρώμε αυτό το αμυλούχο βασικό τρόφιμο, ειδικά όταν πρόκειται για διαβήτη τύπου 2.
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ παρακολούθησαν περισσότερα από 205.000 άτομα για σχεδόν 40 χρόνια και διαπίστωσαν ότι μόλις τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα συνδέονταν με 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μη ξαναφάμε πατάτες, καθώς δεν έχουν όλοι οι τρόποι παρασκευής τους τον ίδιο κίνδυνο.
Οι πατάτες είναι η τρίτη πιο συχνά καταναλισκόμενη καλλιέργεια παγκοσμίως και μια σημαντική πηγή θερμίδων εκτός των δημητριακών. Σύμφωνα με δελτίο τύπου, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγνήσιο, αλλά και υψηλές σε ταχέως εύπεπτο άμυλο. Το άμυλο είναι που προκαλεί απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε προηγούμενες έρευνες.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BJI όμως, δε μελέτησε τις πατάτες γενικά, αλλά μελέτησε ξεχωριστά τον τρόπο παραγωγής τους μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας.
Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες μελέτες: τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών I και II και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο στην αρχή και συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων κάθε τέσσερα χρόνια.
Σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες, περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η σωματική δραστηριότητα, το βάρος και η συνολική ποιότητα της διατροφής, μπόρεσαν να καταγράψουν τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι πατάτες: Κάθε αύξηση τριών μερίδων την εβδομάδα στη συνολική πρόσληψη πατάτας συνδέθηκε με 5% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, αλλά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 20% όταν αυτές οι μερίδες προέρχονταν από τηγανητές πατάτες. Αντιθέτως, οι ψητές πατάτες και οι βραστές πατάτες δεν συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
Στον αέρα τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ 2026
Η μελέτη εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο της αντικατάστασης των πατατών με άλλους υδατάνθρακες. Η αντικατάσταση της συνολικής πρόσληψης πατάτας με δημητριακά ολικής αλέσεως φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 8%, και αν η αντικατάσταση στόχευε ειδικά τις τηγανητές πατάτες, ο κίνδυνος μειώθηκε έως και 19%. Ακόμη και η αντικατάσταση των ψητών, βραστών ή πουρέ πατάτας με δημητριακά ολικής αλέσεως προσέφερε μια μέτρια μείωση του κινδύνου κατά 4%. Αλλά δεν ήταν όλες οι αντικαταστάσεις ωφέλιμες – η αντικατάσταση των πατατών με λευκό ρύζι στην πραγματικότητα αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, δεν χρειάζεται να κόψουμε τις τηγανητές πατάτες εντελώς, απλά θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί να μην τις καταναλώνουμε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Οι τηγανητές πατάτες είναι ο σαφής ένοχος εδώ, πιθανώς επειδή είναι τηγανητές. Από την άλλη πλευρά, οι ψητές ή βραστές πατάτες μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα υγιεινά συστατικά.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο BJI.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.