Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκάλυψε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την εσωτερική δομή του Άρη, αμφισβητώντας την προηγούμενη κατανόησή μας για τον πλανήτη. Σε αντίθεση με τη σκληρή, σκονισμένη επιφάνειά του, το εσωτερικό του Άρη μοιάζει με πολυεπίπεδη σιαγόνα και παραδόξως παρουσιάζει μια μαλακή ποιότητα.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε εκτεταμένα σεισμικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το σκάφος προσεδάφισης Mars InSight μεταξύ 2019 και 2022, οδήγησε σε πρωτοποριακές αποκαλύψεις.

Δύο ξεχωριστές εργασίες, με συγγραφείς τους γεωφυσικούς Amir Khan του ETH Zürich και Henri Samuel του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), ρίχνουν φως στην εσωτερική σύνθεση του Άρη.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, υπάρχει ένα στρώμα λιωμένου πυριτικού πετρώματος πάχους 150 χιλιομέτρων (93 μιλίων) που περιβάλλει τον πυρήνα του υγρού σιδηρούχου κράματος του Άρη.

Προηγουμένως, θεωρούνταν ότι ο Άρης έχει έναν μεγάλο πυρήνα με ακτίνα περίπου 1.830 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία ελαφρύτερων στοιχείων. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει έναν μικρότερο πυρήνα, που εκτιμάται ότι έχει ακτίνα μεταξύ 1.650 και 1.675 χιλιομέτρων (1.025 και 1.040 μίλια).

Αυτή η αναθεωρημένη κατανόηση ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τη χημική σύνθεση του Άρη και αμφισβητεί προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την πυκνότητα και τη στοιχειακή σύσταση του πυρήνα του.

Οι επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων εκτείνονται πέρα από τον επαναπροσδιορισμό της εσωτερικής δομής του Άρη. Προσφέρουν ζωτικά στοιχεία για την ιστορία και την εξέλιξη του πλανήτη.

Για παράδειγμα, η απουσία περίσσειας ελαφρύτερων στοιχείων στον πυρήνα αμφισβητεί προηγούμενες εξηγήσεις για την απώλεια του παγκόσμιου μαγνητικού πεδίου του Άρη.

Εμβαθύνοντας περισσότερο σε αυτές τις ανακαλύψεις, οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεδιαλύνουν το αινιγματικό παρελθόν του Άρη, ρίχνοντας φως στο πώς ο πλανήτης μεταμορφώθηκε στον άγονο, ενδιαφέροντα κόσμο που παρατηρούμε σήμερα.

Περαιτέρω έρευνα και εξερεύνηση υπόσχονται να διαλευκάνουν τα υπόλοιπα μυστήρια γύρω από τη γεωλογική ιστορία του Άρη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.