Από την παρακολούθηση τηλεόρασης μέχρι την αποστολή μηνυμάτων σε φίλους και συγγενείς, η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Καθώς ο ρόλος της τεχνολογίας στη ζωή μας συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τους τραυματισμούς που προκαλούνται από αυτήν. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την τεχνολογία αυξάνονται. Τα smartphones οδεύουν ολοταχώς προς το να γίνουν οι πιο επικίνδυνες τεχνολογικές συσκευές ως η κύρια αιτία τραυματισμών.

Στο Decluttr διεξήγαγαν μια νέα μελέτη με βάση δεδομένα που ελήφθησαν από το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Τραυματισμών (NEISS). Το NEISS συλλέγει δεδομένα τραυματισμών που σχετίζονται με καταναλωτικά προϊόντα από εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα από νοσοκομεία στις ΗΠΑ για να παράγει εκτιμήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τραυματισμοί που προκαλούνται με αιτία τεχνολογικές συσκευές έχουν αυξηθεί κατά 20% από το 2020, με τις τηλεοράσεις να κατέχουν την πρώτη θέση με 30%. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί που σχετίζονται με τις τηλεοράσεις φαίνεται να αφορούν το κάτω μέρος της πλάτης και τη μέση. Λέγεται ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε θέματα ανύψωσης και μεταφοράς. Ωστόσο, οι τραυματισμοί από τηλεοράσεις φέρεται να έχουν μειωθεί κατά 69% την τελευταία δεκαετία λόγω της εξαφάνισης των βαριών τηλεοράσεων CRT.

επικίνδυνες τεχνολογικές συσκευές smartphones

Η δεύτερη κύρια αιτία των τραυματισμών από τεχνολογικές συσκευές είναι τα smartphones, με ποσοστό 23%. Αυτές οι συσκευές θα μπορούσαν σύντομα να πάρουν την πρώτη θέση, καθώς οι τραυματισμοί από τηλέφωνα έχουν σημειώσει δραστική αύξηση κατά 28% την τελευταία δεκαετία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι τραυματισμοί οδηγούν συνηθέστερα σε πόνο στο πρόσωπο, με πολλά περιστατικά να προκαλούνται από πτώση ή ρίψη τηλεφώνων.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση των περιστατικών αποδίδεται περισσότερο στο περπάτημα, την ομιλία και την αποστολή μηνυμάτων. Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι παράγοντες αυτοί έχουν συχνά ως αποτέλεσμα στραμπουλήγματα στους αστραγάλους και μώλωπες στο πρόσωπο και το κεφάλι. Προφανώς, λόγο της απόσπασης προσοχής κατά τη χρήση τους.

Οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια, οι συσκευές ήχου, και οι μπαταρίες, καταλαμβάνουν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα. Φαίνεται ότι οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια τείνουν να προκαλούν πόνο στο άνω μέρος του σώματος λόγω κακής στάσης του σώματος. Από την άλλη τα ακουστικά προκαλούν πόνο στα αυτιά και οι μπαταρίες πόνο στο στομάχι από την κατάποση.

Η μελέτη ξεχώρισε επίσης τα διαστρέμματα ως το δεύτερο πιο συχνό είδος τραυματισμού που σχετίζεται στις τεχνολογικές συσκευές, όπως τα smartphones, σε ποσοστό 14%. Όσο για το ποιο μέρος του σώματος επηρεάζεται περισσότερο, αποδεικνύεται ότι ο αυχένας ήταν το πιο πιθανό να καταπονηθεί. Αυτό προκαλείται από το πολύωρο κοίταγμα των τηλεφώνων ή το σκύψιμο στον υπολογιστή.

επικίνδυνες τεχνολογικές συσκευές smartphones

Φαίνεται ότι η εξάσκηση της καλής στάσης του σώματος, η χρήση σωστών μηχανισμών ανύψωσης, η επίγνωση του περιβάλλοντός και η μη διατήρηση του τηλεφώνου πάνω από το πρόσωπό μπορούν να αποτρέψουν πολλούς από αυτούς τους τραυματισμούς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.