Υπάρχουν πολλοί λόγοι να προβείς στην αγορά μιας κάρτας microSD, αν το τηλέφωνό σου βέβαια την υποστηρίζει. Μπορεί να αποδειχθεί για παράδειγμα, φθηνότερο να αγοράσεις ένα τηλέφωνο με λιγότερο αποθηκευτικό χώρο και να προσθέσεις περισσότερο με μια κάρτα. Αλλά αν πιστεύεις ότι οι νέες A1 και A2-rated κάρτες μνήμης της Sandisk θα σου παρέχουν τις επιδόσεις που έχεις από τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο της συσκευής σου, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις.

  • Το θετικό είναι ότι μπορείς να αγοράσεις μια κάρτα των 400GB σε ένα πολύ μικρό τσιπάκι. Και οι τιμές γίνονται όλο και πιο φθηνές. Ακόμη και μια των 400GB είναι στα 80 δολάρια.
  • Το αρνητικό είναι ότι οι ταχύτητες που αναφέρει η Sandisk στα 160-170Mb/s ανάγνωσης επιτυγχάνονται μόνο με τους card readers της εταιρείες. Τα πραγματικά αποτελέσματα είναι κάτω από τα 100MB/s.

Οι διαφημιζόμενες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων πάνω από τα 105MB/s είναι λίγο μη ακριβείς. Τεχνικά μπορείς να τις πετύχεις, σε λίγες περιπτώσεις, αλλά μόνο μέσω των SanDisk card readers με την δική τους ειδική τεχνολογία, η οποία δεν έχει καμιά χρησιμότητα αν τις τοποθετήσεις στο smartphone. Η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα του UHS-I bus αυτή τη στιγμή είναι στα 105MB/s, επομένως αυτή είναι η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα που θα δεις σε ένα Samsung Galaxy smartphone, όταν τοποθετείς μια microSD στο εσωτερικό τους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το benchmarking storage συσκευών στο Android δεν είναι πάντα ακριβές. Όλες οι δοκιμές στις οποίες αναφερόμαστε παρακάτω έγιναν σε μια Galaxy S9 συσκευή ή σε ένα desktop μέσω ενός card reader το οποίο η Sandisk προτείνει για τις δοκιμές. Σε όλες τις περιπτώσεις οι κάρτες πρώτα έγιναν formatted.

SanDisk Extreme Pro 64GB A2

Αυτή η κάρτα κοστίζει κοντά στο 20+ ευρώ τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο και διαφημίζεται σαν να προσφέρει ταχύτητες ως 170MB/s ανάγνωσης και 90MB/s εγγραφής.

To Sequential read των 84MB/s και τα writes των 52MB/s δεν είναι τόσο κακό. Αλλά δεδομένου της πιστοποίησης A2, τα random read/write performance, είναι λίγο απογοητευτικά. Το A2 rating απαιτεί minimum read IOPs των 4000 και εγγραφής 2000 και εδώ δεν τα βλέπουμε αυτά. Το Androbench αναφέρει 1956 και 672 αντίστοιχα. Μπορεί να οφείλεται στο συγκεκριμένο benchmark ή στα προβλήματα του Android που αναφέραμε πιο πάνω. Αλλά οι αριθμοί που βλέπουμε είναι πιο κοντά στο A1 rating (1500 read/500 write).

SanDisk Extreme 128GB A2

Η Extreme κάρτα της οποίας τα αποτελέσματα βλέπουμε παρακάτω, είναι λίγο πιο ακριβή από την προηγούμενη. Και όπως και στη προηγούμενη περίπτωση δεν πιάνει τις ταχύτητες που υπόσχεται.

Και πάλι βλέπουμε ταχύτητες πιο κοντά σε A1 ratings παρά σε A2. Τα 1935/691 IOPS για random read/write είναι καλές για αποθηκευτικό χώρο, όχι όμως για εφαρμογές.

Εν ολίγοις, θα πρέπει να τις αγοράσεις; Δεν πειράζει αν είναι A1, A2 rated, δεν αξίζουν για τις εφαρμογές. Ορισμένες συσκευές όπως το Moto G6 θα σου επιτρέψουν να τις χρησιμοποιήσεις σαν adoptable storage. Άλλες, σαν το S9 επιτρέπουν μεμονωμένα apps να μεταφερθούν στην κάρτα. Αν εξετάζεις την αγορά μιας A2 rated κάρτας μνήμης για εφαρμογές καλύτερα να αναθεωρήσεις. Για αποθηκευτικό χώρο είναι καλές. Για γρήγορες ταχύτητες στις εφαρμογές όχι. Σκέψου μόνο ότι το Galaxy S9 δίνει 30,338/6,962 IOPS σε random 4K read and write σε Androbench tests.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.