Σύμφωνα με νέες έρευνες σχεδόν το 40% των νέων της Generation Z δυσκολεύεται να γράψει καθαρά. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που κάνει τους εκπαιδευτικούς και επιστήμονες να μελετούν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την προσωπική έκφραση.
Είναι γεγονός ότι το χειρόγραφο κείμενο έχει περιοριστεί στην σημερινή ψηφιακή εποχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι της Generation Z, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010, παρουσιάζουν το μεγαλύτερη πρόβλημα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stavanger αποκαλύπτεται ότι περίπου το 40% των Gen Zers χάνουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν μέσω του χειρόγραφου κειμένου.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες δίνουν έμφαση στην ταχύτητα και τη συντομία με την υιοθέτηση συντομογραφιών, emojis και γρήγορων μηνυμάτων. Με αυτό το τρόπο δίνεται ελάχιστος χώρος για τη χειρόγραφη έκφραση. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Generation Z μπορεί να γίνει η πρώτη ομάδα που θα χάσει εντελώς τις λειτουργικές δεξιότητες γραφής. Αυτή η τάση αντανακλά μια βαθύτερη μεταμόρφωση στον τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών και σχηματισμού συνδέσεων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η γραφή είναι ένα κλειδί για το ξεκλείδωμα σημαντικών εγκεφαλικών λειτουργιών. Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η γραφή με το χέρι εμπλέκει περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, την κατανόηση και την κριτική σκέψη. Ακόμη απαιτεί ενεργή εστίαση, λεπτό κινητικό συντονισμό, καθιστώντας την πολύτιμο εργαλείο για μάθηση. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Türkiye Today οι μαθητές συχνά αισθάνονται «σαστισμένοι» όταν τους ζητείται να γράψουν με το χέρι, προκαλώντας δυσανάγνωστα κείμενα.
Κάντε ενημέρωση του Google Chrome άμεσα – Η νέα προειδοποίηση ασφαλείας
Ακόμη εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι οι φοιτητές κολεγίου συχνά δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργούν δομημένες, συνεκτικές προτάσεις καθώς η γραφή τους τείνει να μιμείται τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μαθητές με αυτό το τρόπο χάνουν τα σχετικά γνωστικά οφέλη της γραφής, όπως η βελτιωμένη εστίαση και η διατήρηση της μνήμης. Μια νέα έρευνα από τη Γαλλία και τη Γερμανία δείχνει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε ασκήσεις γραφής αναπτύσσουν ισχυρότερη ενσυναίσθηση και συναισθηματική έκφραση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η επανεισαγωγή της γραφής στα σχολεία μπορεί να ενισχύσει τις κινητικές δεξιότητες και τη γνωστική ανάπτυξη. Ακόμη, η εφαρμογή συνδυαστικών μοντέλων μάθησης που συνδυάζουν χειρόγραφες και ψηφιακές εργασίες, μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να κατακτήσουν και τις δύο δεξιότητες.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.