Το τηλεσκόπιο Vacuum Tower (VTT) στο Αστεροσκοπείο Teide στην Τενερίφη λειτουργεί από το 1988 και σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει κάνει σπουδαία δουλειά στη μελέτη του Ήλιου. Χάρη όμως σε μια νέα κάμερα, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Leibniz του Potsdam (AIP), μπορεί να τραβήξει 100 εικόνες short-time-exposure σε 4 δευτερόλεπτα, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν σε μια εικόνα ανάλυσης 8K.

Πιο συγκεκριμένα το εγχείρημα αυτό βρίσκεται στο ιδανικό σημείο μεταξύ των πλήρων όψεων του Ήλιου σε ολόκληρο τον δίσκο που λαμβάνονται από μικρότερα τηλεσκόπια, ακόμη και διαστημόπλοια γύρω από το άστρο μας και της πιο μεγεθυμένης όψης που έχουν τα μεγάλα ηλιακά τηλεσκόπια. Η εικόνα δείχνει πολλαπλές ηλιακές κηλίδες και την κοκκώδη φύση της φωτόσφαιρας. Μια περιοχή του Ήλιου με διάμετρο περίπου 200.000 χιλιόμετρα, ορατή σε απίστευτη ανάλυση. Χάρη στην ταχεία αυτή απεικόνιση η διαταραχή της ατμόσφαιρας της Γης αντιμετωπίζεται και εξαλείφεται από την τελική επεξεργασμένη εικόνα.

Ήλιος εικόνα 8K
Με single exposure (αριστερά) σε σύγκριση με την επεξεργασμένη εικόνα (δεξιά). Η βελτίωση είναι απίστευτη – Πίστωση εικόνας: R. Kamlah et al. 2025

Τεράστια αύξηση κυβερνοεπιθέσεων μεταμφιεσμένων σε anime – H επίδραση του streaming

Το τηλεσκόπιο μπορεί να δει λεπτομέρειες ακόμη και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων στην επιφάνεια του Ήλιου και μπορεί ακόμη να δημιουργήσει timelapse των διεργασιών στον Ήλιο σε κλίμακα 20 δευτερολέπτων. Η εγκατάσταση διαθέτει ειδικά φίλτρα που επιτρέπουν στους ερευνητές να βλέπουν συγκεκριμένα στρώματα της ηλιακής “επιφάνειας” και της κατώτερης ατμόσφαιρας του Ήλιου. Η κίνηση του πλάσματος σε αυτές τις περιοχές αποτελεί τη βάση της εξέλιξης των ηλιακών κηλίδων, επομένως η νέα κάμερα ανοίγει μια προσέγγιση υψηλής ανάλυσης για τη μελέτη αυτών των κινήσεων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.