Αν και τα Huawei Mate 20 και Mate 20 Pro έχουν τρεις κάμερες, καμιά από αυτές δεν λαμβάνει φωτογραφίες μόνο σε monochrome mode, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εκπληκτικής εποχής στη φωτογραφία των smartphones. Από τότε που η Huawei είχε αρχικά συνεργαστεί με τους ειδικούς του τμήματος καμερών της Leica, ένας monochrome φακός μαζί με το κανονικό setup της κάμερας βρίσκονταν στα smartphones, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προβούμε στη λήψη εκπληκτικών φωτογραφιών με άσπρα και μαύρα χρώματα. Στη σειρά Mate 20, ο συγκεκριμένος φακός έχει αντικατασταθεί από έναν τύπου ultra-wide και αν και νιώθουμε εντυπωσιασμένοι από τις δημιουργικές δυνατότητες που μας δίνει, ο monochrome σίγουρα θα μας λείψει.

Για πολλούς ανθρώπους, τα smartphones είναι αυτά που τους μύησαν στην κόσμο της φωτογραφίας. Και αν θα έχετε πειραματιστεί με τις κανονικές κάμερες στο παρελθόν, οποιοδήποτε αναξιοποίητο ταλέντο, θα αρχίσει να εκδηλώνεται, χάρη στο smartphone που έχεις στην τσέπη σου. Και σύμφωνα με το Digitaltrends, κάτι τέτοιο θα συνέβη σε πολλούς (όπως και στον ίδιο τον αρθρογράφο) με τον monochrome lens στα Huawei P9, Huawei P10, Mate 10 Pro, Mate RS, P20 Pro.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, ένα κινητό της Huawei με monochrome lens τον έχει συνοδεύσει σε αρκετά ταξίδια του και οι πιο αγαπημένες του φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί σε μαύρο και άσπρο. Στη Κίνα, κατάφερε να λάβει τα σύγχρονα κτίρια με εξαιρετική λεπτομέρεια, ενώ το Grand Canyon έμοιαζε σαν την επιφάνεια της Σελήνης, όπως και το Μουσείο του Λούβρου έδειχνε μαγευτικό σύμφωνα με τον ίδιο.

Ιδιαίτερα οι φωτογράφοι, θα γνωρίζουν την απήχηση που έχουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η Leica αποτελεί συνώνυμο της ασπρόμαυρης φωτογραφίας στο βαθμό που η ίδια ετοιμάζει μια ψηφιακή black-and-white-only camera. Σίγουρα θα έχετε δει κλασσικά ασπρόμαυρα πορτραίτα. Πολλά αυτά έχουν ληφθεί με μια κάμερα Leica.

Έδειχνε επίσης και τη στενή σχέση συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Leica και της Huawei. Αν και υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για να συμπεριληφθεί ένας τέτοιος φακός, η Huawei δείχνει την εμπιστοσύνη της στη Leica. Και αποδείχθηκε σωστό, καθώς οι δυο τους δημιούργησαν μια από τις καλύτερες κάμερες που έχουν υπάρξει ποτέ σε smartphone. Ωστόσο η αλλαγή έγινε στην Huawei. Το monochrome photo mode, που κάποτε μπορούσες να έχεις εύκολη πρόσβαση, γινόταν λιγότερο σημαντικό με κάθε νέα έκδοση του λογισμικού, με αποτέλεσμα πλέον να κρύβετε σε κάποιο submenu. Συνέχιζε να λειτουργεί όμως όπως συνήθως και μπορούσε ακόμη να προβεί και στη λήψη φωτογραφιών σε aperture mode για εξαιρετικές bokeh φωτογραφίες.

Όπως προαναφέρθηκε και προηγουμένως, η Huawei και η Leica έχουν μια μακροχρόνια συνεργασία και οι monochrome κάμερες αποτελούν ένα ουσιαστικό κομμάτι των προϊόντων της εταιρείας. Στα τηλέφωνα της Huawei, δεν βρίσκονταν εκεί απλά σαν ένα χαρακτηριστικό, ο monochrome lens λειτουργούσε σε συνεργασία με το υπόλοιπο σύστημα κάμερας για τη λήψη οπτικών δεδομένων σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα των φωτογραφιών. Γιατί όμως αφαιρέθηκαν από τα Mate 20 και Mate 20 Pro;

Η Huawei ανέφερε στο Digital Trends, ότι το feature δεν χρησιμοποιούνταν πλέον αρκετά και ότι μπορεί να συλλέξει πλέον περισσότερα δεδομένα και ιδίως καλύτερα δεδομένα από τους άλλους φακούς. Είναι επίσημο δηλαδή, το τέλος του συγκεκριμένου φακού. Σε κάθε περίπτωση, αν ψάξεις μέσα στο camera app των Mate 20 και Mate 20 Pro θα βρεις ένα monochrome mode, μόνο που αυτή φορά, ενεργοποιεί ένα φίλτρο, όπως και το black and white mode σε οποιαδήποτε άλλη κάμερα. Η Huawei υπόσχεται ότι η Leica έχει προσαρμόσει κατά τέτοιον τρόπο το φίλτρο για να το φέρει στα δικά της standards και υπάρχει πολύ μικρή διαφορά μεταξύ του φίλτρου και ενός dedicated φακού. Το πιστεύουμε και θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο η Leica να τοποθετούσε το όνομά της πάνω σε κάτι τέτοιο, αν δεν την ικανοποιούσε.

Είναι το τέλος μιας εποχής και η έναρξη μιας νέας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.