Όταν οι Metallica κινήθηκαν νομικά εναντίον της πλατφόρμας του Napster το 2000, είναι η αλήθεια ότι άλλοι αντιμετώπισαν επικριτικά μια τέτοια κίνηση και άλλοι την υποστήριξαν. Παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας υποστήριξαν την κίνηση αυτή, ωστόσο στο ευρύ κοινό δεν άρεσε κάτι τέτοιο. Σήμερα, σχεδόν δυο δεκαετίες μετά, ο κόσμος έχει αλλάξει. Το Napster μπορεί να έχει πεθάνει αλλά η online πειρατεία βρίσκεται στο απόγειό της.
Σε μια συνέντευξή του στη Σουηδική τηλεόραση, ο κιθαρίστας των Metallica Kirk Hammett, υποστηρίζει ότι η ποινική δίωξη του Napster ήταν η σωστή. Αιτιολογεί την άποψή του υποστηρίζοντας ότι η μουσική βιομηχανία καταρρέει, εξαιτίας της πειρατείας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της βιομηχανίας, αντίθετα είναι ανοδικά. Το 2017, η αγορά της μουσικής παρουσίασε αύξηση κατά 8.1%. Ήταν ο τρίτος κατά σειρά χρόνος που τα μεγέθη κινούνταν ανοδικά και ο υψηλότερος ρυθμός από τότε που η IFPI άρχισε να παρακολουθεί αυτά τα νούμερα το 1997.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η πειρατεία δεν έχει τη δική της επίδραση φυσικά. Υπάρχει βέβαια, αρκετός χώρος ανάπτυξης, παρά την εξαφάνιση των κερδοφόρων CDs. Οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά ο κόσμος συνεχίζει να θέλει να πληρώνει για μουσική. Χρειάστηκε να φθάσει το 2016, με το άλμπουμ “Hardwired… to Self-Destruct” μέχρι η μπάντα να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο το streaming. Οι Metallica θέλουν πλέον να διασφαλίσουν ότι η δουλειά τους είναι προσβάσιμη νομίμως.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.