Εδώ και χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει βγει στο κυνήγι για την σκοτεινή ύλς και ενέργεια, που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, είναι ο λόγος που τροφοδοτεί την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος. Μια νέα θεωρία, εμφανίστηκε πρόσφατα που συνδέει τη σκοτεινή ενέργεια με ένα από τα πιο μυστηριώδη κοσμικά αντικείμενα, τις μαύρες τρύπες. Μια νέα δημοσίευση στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, ενισχύει αυτή τη θεωρία, υποδεικνύοντας τις μαύρες τρύπες σαν τους δημιουργούς της σκοτεινής ενέργειας.
Η σκοτεινή ύλη και ενέργεια αποτελεί το 70% του Σύμπαντος και πιστεύεται πως εμφανίστηκε στον απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης, πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια. Η προέλευση της σκοτεινής ενέργειας όμως παραμένει κάτι ασαφές. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ομάδες αστρονόμων προτείνουν πως αντί να διαχέεται στο Σύμπαν, η σκοτεινή ενέργεια ίσως αναδύεται από την καρδιά γιγαντιαίων μαύρων τρυπών, σαν αυτή στο κέντρο του Γαλαξία μας. Οι επιστημονική κοινότητα όμως φαίνεται επιφυλακτική με αυτή τη θεωρία.
Η ερευνητική ομάδα στη νέα μελέτη υποστηρίζει ότι εντόπισε τα πρώτα ίχνη μιας σύνδεσης μεταξύ δύο φαινομενικά άσχετων φαινομένων και πιο συγκεκριμένα μια αντιστοιχία μεταξύ της αυξανόμενης πυκνότητας της σκοτεινής ενέργειας και της αυξανόμενης μάζας των μαύρων τρυπών καθώς το Σύμπαν άρχισε να μεγαλώνει σε ηλικία.
«Αν αναρωτηθείτε: ‘Πού στο μεταγενέστερο Σύμπαν βλέπουμε τη βαρύτητα τόσο ισχυρή όσο ήταν στην αρχή του Σύμπαντος;’ η απάντηση βρίσκεται στο κέντρο των μαύρων τρυπών. Είναι πιθανό αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού να τρέχει αντίστροφα, η ύλη ενός τεράστιου άστρου να γίνει ξανά σκοτεινή ενέργεια κατά τη διάρκεια της βαρυτική κατάρρευσης όπως μια μικρή Μεγάλη Έκρηξη γίνεται αντίστροφα» λέει ο Γκρέγκορι Ταρλέ, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα πίσω από την μελέτη, χρησιμοποίησε το Φασματοσκοπικό Όργανο Σκοτεινής Ενέργειας (DESI) που τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο 4 μέτρων Nicholas U. Mayall στην Αριζόνα, το οποίο εντοπίζει με ακρίβεια τις μηνιαίες θέσεις εκατομμυρίων γαλαξιών για μελέτη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αστρονόμους να συμπεράνουν την πυκνότητα της σκοτεινής ενέργειας σε όλη τη ζωή του Σύμπαντος από την ταχύτητα με την οποία το Σύμπαν εκτείνεται διαστέλλεται. Όταν συνέδεσαν τα δεδομένα για τη σκοτεινή ενέργεια με την ανάπτυξη μιας μαύρης τρύπας σε διαφορετικά στάδια της ζωής του Σύμπαντος, ήρθε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση.
«Τα δύο φαινόμενα ήταν συνεπή μεταξύ τους – καθώς δημιουργήθηκαν νέες μαύρες τρύπες από τους θανάτους μεγάλων άστρων, η ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν αυξήθηκε αναλογικά. Αυτό καθιστά πιο εύλογο το σενάριο ότι οι μαύρες τρύπες είναι η πηγή της σκοτεινής ενέργειας» αναφέρει ο Ντάνκαν Φαράχ αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, επίσης εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η Cosmote απογειώνει το upload στις συνδέσεις σταθερής – Η ανακοίνωση και τα νέα πακέτα
Βέβαια, τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο. Απαιτούνται πολλές περισσότερες παρατηρήσεις από το DESI και από άλλα παρατηρητήρια, ενώ θα πρέπει να φανεί και πειραματικά πριν καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Απλά έτσι δουλεύει η επιστήμη. Μένει να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και από άλλους φυσικούς, όπως επίσης και να γίνει η δημιουργία πειραμάτων από εφαρμοσμένους φυσικούς, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της ομάδας.
Αν όμως επαληθευτεί, θα είναι ένα τεράστιο βήμα στην κατανόησή μας για το Σύμπαν και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί και εξελίσσεται.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Αφού τίποτα δεν ξεφεύγει από μια μαύρη τρύπα, πώς “η σκοτεινή ενέργεια ίσως αναδύεται από την καρδιά γιγαντιαίων μαύρων τρυπών”;
Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί να είναι κι αλλιώς…
Ίσως… πιθανόν…
1-Χ-2, παίζουν όλα!
Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει!
Επιστήμονες του κώλου γελάνε με τα λάχανα που τους πιστεύουν…