Πίσω στο 2020, όπως αναφέρει το Androidpolice, η Moment εγκατέλειψε το camera app που είχε δημιουργήσει για το Android, με τον συνιδρυτή της, Marc Barros, να αναφέρει ότι η εταιρεία δεν είχε τους πόρους να το συνεχίσει λόγω του μεγάλου πλήθους των Android συσκευών, η κάθε μια με τις δικές της απαιτήσεις. Έτσι αποφάσισε να εστιάσει αποκλειστικά στο iOS app.

camera apps στο Android

Δυστυχώς η πρόσβαση που έχουν οι διάφορες εφαρμογές καμερών στα τηλέφωνα δεν είναι και η καλύτερη. Το default camera app της συσκευής σου φυσικά λειτουργεί άψογα, αλλά φαντάσου τώρα τι συμβαίνει με εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από οποιονδήποτε άλλο που δεν έχει κατασκευάσει τη συσκευή. Η πιο απλουστευμένη εξήγηση είναι η εξής: οι app developers θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το app θα είναι συμβατό με μια πληθώρα χαρακτηριστικών καμερών στον κόσμο του Android, μια υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στο iOS, που η διαδικασία είναι εξαιρετικά πιο απλή, καθώς έχουμε πολύ λιγότερα μοντέλα iPhone. Στο Android υπάρχουν δεκάδες νέες συσκευές κάθε χρόνο, με την κάθε μια να έχει διαφορετικό hardware κάμερας και software.

Το Android προσπάθησε εν μέρει να το λύσει με το Camera2 API, έναν τρόπο δηλαδή για τα apps να εξετάζουν τα χαρακτηριστικά της κάμερας της κάθε συσκευής. Αλλά με ένα μεγάλο αλλά. Με την προϋπόθεση οι OEMs να έχουν κάνει expose αυτά τα features στο Camera 2 API, κάτι για το οποίο δεν είναι υποχρεωμένοι. Από την άλλη υπάρχει η CameraX, μια library η οποία επιτρέπει την ενσωμάτωση των διάφορων χαρακτηριστικών σε τρίτα camera apps με έναν πιο εύκολο τρόπο. Αλλά και πάλι δεν είναι υποχρεωτικό για τους OEMs.

Εδώ μπορείς να βρεις ένα app το οποίο σου λέει ποια camera features η συσκευή κάνει expose στο Camera 2 API, ενώ η Google διατηρεί και μια λίστα συσκευών  για τις οποίες τα CameraX vendor extensions υποστηρίζονται και κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασί. Αν και η Samsung και η Motorola κάνουν εξαιρετική δουλειά, οι υπόλοιποι, μαζί με την Google απλά αδιαφορούν. Η περιπλοκότητα της κατάστασης, φαίνεται και με την πρόσφατη υπόθεση της OnePlus, όπου ένα update στο Oxygen OS 12 έκοψε την πρόσβαση στις βοηθητικές κάμερες στα τρίτα apps.

Εν ολίγοις, η κατάσταση είναι τραγική και το σίγουρο είναι ότι δεν θα βελτιωθεί. Θα μπορούσε η Google να υποχρεώσει τους OEMs να αξιοποιούν καλύτερα το Camera 2 API και το CameraX, αλλά όταν η ίδια δεν ακολουθεί το παράδειγμα, δεν πρόκειται κάτι να αλλάξει στο χώρο του Android το προσεχές, τουλάχιστον διάστημα.

Samsung Galaxy S22 Ultra Unboxing: Δεν έχει αντίπαλο!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνώ απόλυτα. Η φωτογραφία με την stock κάμερα, ήταν πάντα η καλύτερη, σε σχέση με άλλες εφαρμογές κάμερας που είχα κατεβάσει από το play store. Μόνη εξαίρεση, η Gcam mode, από ανεξάρτητους developers. Αρκεί μόνο να ψάξεις να βρεις την συγκεκριμένη έκδοση που ταιριάζει και δουλεύει “γάντι” με το συγκεκριμένο μοντέλο κινητού που έχεις. Υποστηρίζονται μόνο κινητά με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon. Και όχι, η πιο πρόσφατη έκδοση, ΔΕΝ είναι πάντα και η καλύτερη. Ειδικά για ορισμένα λίγο παλαιότερα μοντέλα, όπως στο Poco M3 που το έχω ψάξει, ή στο Realme X2, η διαφορά στο night mode ανάμεσα στην Gcam και στο night mode της stock κάμερας, είναι σαν την διαφορά ανάμεσα στην μέρα με την… νύχτα!! Μιλάμε για τόσο πολύ μεγάλη διαφορά στο night mode, υπέρ της Gcam. Σαν να έχεις στα χέρια σου άλλο κινητό, με σαφώς ανώτερη… κάμερα!! Για να μην μιλήσουμε και για την δυνατότητα αστροφωτογράφισης, με την βοήθεια βέβαια τρίποδα. Σε πιο σύγχρονα κινητά, όπως στο Xiaomi 11 lite 5G NE που έχω δοκιμάσει, προφανώς επειδή το night mode της stock κάμερας είναι αισθητά βελτιωμένο, είναι πολύ δύσκολο να βρεις Gcam που να είναι ισοδύναμη ή και καλύτερη από το night mode της stock κάμερας. Και πάλι όμως, το κατέβασμα της Gcam αξίζει, μόνο και μόνο για τις μοναδικές πανοραμικές φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει, ακόμα και σε μορφή ” υδρόγειου σφαίρας” προς όλες τις κατευθύνσεις 360°.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.