Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα smartphones έχουν ενσωματωθεί και σε χρήστες στην παιδική ηλικία. Μια σημαντική παγκόσμια μελέτη της Sapien Labs διαπίστωσε ότι η κατοχή ενός smartphone πριν από την ηλικία των 13 ετών συσχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει υψηλότερους κινδύνους αυτοκτονικών σκέψεων, επιθετικότητας, αποστασιοποίησης από την πραγματικότητα και εξασθενημένου συναισθηματικού ελέγχου. Τα αποτελέσματα εκτείνονται σε διάφορους πολιτισμούς και περιοχές, καθιστώντας το ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 100.000 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 24 ετών. Διαπίστωσαν ότι η πρώιμη χρήση των smartphone στα παιδιά – ειδικά πριν από την ηλικία των 10 ετών – οδηγεί σε απότομη πτώση στις βαθμολογίες ψυχικής υγείας.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η πρώιμη κατοχή smartphone – και η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συχνά συνεπάγεται – συνδέεται με μια βαθιά μετατόπιση στην υγεία και την ευεξία του νου στην πρώιμη ενήλικη ζωή», δήλωσε η Δρ. Tara Thiagarajan, ιδρύτρια και επικεφαλής επιστήμονας των Sapien Labs. Τα αποτελέσματα του Mind Health Quotient (MHQ) έδειξαν ότι όσοι απέκτησαν smartphones στα 13 τους σημείωσαν περίπου 30 μονάδες. Όσοι απέκτησαν ένα στην ηλικία των πέντε ετών σημείωσαν μόνο 1. Μεταξύ των γυναικών, η χρήση smartphone σε πρώιμο στάδιο αύξησε το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις κατά 20 μονάδες. Οι άνδρες παρουσίασαν αύξηση 11 μονάδων.
- Τα συμπτώματα που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν αυτοκτονικές ιδέες, παραισθήσεις, επιθετικότητα και συναισθηματική αστάθεια. Τα προβλήματα λειτουργικότητας περιελάμβαναν μειωμένη εικόνα εαυτού, αυτοπεποίθηση, ενσυναίσθηση και ηρεμία.
- Οι επιπτώσεις ήταν πιο σοβαρές στις αγγλόφωνες χώρες, όπου η έγκαιρη πρόσβαση είναι συνηθισμένη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρώιμη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγούσε το 40% των αρνητικών επιπτώσεων. Η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιπροσώπευε έως και το 70% των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία.
Η ντοπαμίνη δεν λειτουργεί στον εγκέφαλο όπως ακριβώς νομίζαμε μέχρι σήμερα!
Για το λόγο αυτό οι ερευνητές προτείνουν μια πολιτική πρωτοβουλία τεσσάρων βημάτων για την προστασία των παιδιών κάτω των 13 ετών. Αρχικά συνιστούν υποχρεωτική εκπαίδευση σχετικά με τον ψηφιακό γραμματισμό και την ψυχική υγεία και δεύτερον ζητούν αυστηρή εφαρμογή των ηλικιακών ορίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες θα λογοδοτούν για τους ανήλικους χρήστες. Επιπλέον οι ερευνητές προτείνουν τη σταδιακή πρόσβαση μέσω smartphone, παρέχοντας σε παιδιά κάτω των 13 ετών βασικά τηλέφωνα που υποστηρίζουν μόνο κλήσεις και μηνύματα, χωρίς δυνατότητες διαδικτύου ή εφαρμογών.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of Human Development and Capabilities.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.