Τα Huawei smartphones υπερηφανεύονται όπως θα έχεις διαπιστώσει και εσύ ο ίδιος για τις φωτογραφικές τους ικανότητές και με τα Huawei P30 και Huawei P30 Pro δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Αν και τα δυο τηλέφωνα διαθέτουν λίγο διαφορετικά configurations και τα δυο έρχονται με κορυφαία τεχνολογία κάμερας. Όπως συμβαίνει και σε παρόμοια events, όταν είναι η ανακοίνωση, εμείς οι συντάκτες είναι λίγο δύσκολο να αναφερθούμε σε ένα άρθρο στα πάντα. Το συγκεκριμένο λοιπόν άρθρο, σκοπεύει να εισέλθει βαθύτερα στην κάμερα του Huawei P30 και P30 Pro.
Αρχικά, και τα δυο μοντέλα, διαθέτουν αισθητήρα 40MP SuperSpectrum με f/1.6 aperture, σχεδιασμένοι να λαμβάνουν περισσότερο φως από τους προκατόχους. Στο Huawei P30 Pro, η διαδικασία υποβοηθείται από έναν 20MP f/2.2 wide-angle sensor με OIS, μαζί με μια 8MP f/3.4 telephoto periscope camera η οποία διαθέτει 5x optical zoom, 10x lossless Hybrid Zoom (50X digital). Υπάρχει μάλιστα και μια dedicated time of flight camera στο πίσω μέρος του smartphone για να βελτιώσει την ποιότητα του software bokeh. Από την άλλη μεριά το κανονικό Huawei P30 διαθέτει 16MP f/2.2 wide-angle sensor και δανείζεται το 3x optical zoom, f/2.4 telephoto lens με OIS από το περσινό Huawei P20 Pro.
40MP SuperSpectrum sensor
Εκείνο που μαγνητίζει αυτομάτως τα βλέμματα είναι η ανάλυση του κύριου αισθητήρα των 40MP. Ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να αναφερθούν, πέρα από τον αριθμό των MP. Ο νέος SuperSpectrum sensor έχει δημιουργηθεί εξολοκλήρου από την αρχή για να ενσωματώσει τη νέα διάταξη pixel Red-Yellow-Yellow-Blue σε αντίθεση με το παραδοσιακό Red-Green-Blue, με την ίδια την Huawei να συνεργάζεται πολύ στενά με την Leica πάνω σε αυτήν την τεχνολογία.
Το RYB είναι ένα περίπλοκο concept, καθώς διαφέρει από το RGB. Για να το εξηγήσουμε, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως λειτουργεί μια κάμερα. Τα 40MP της κάμερας φιλτράρονται χρησιμοποιώντας ένα Bayer filter, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα Quad Bayer filter. Τυπικά η διάταξη είναι δυο πράσινα, ένα μπλε και ένα κόκκινο subpixel, για την αναπαραγωγή χρωμάτων που το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει. Με τον Super Spectrum, έχουμε δυο κίτρινα, ένα μπλε και ένα κόκκινο.
Είναι σημαντικό να διευκρινήσουμε, ότι ένα κίτρινο photosite(pixel) συνεχίζει να λαμβάνει δεδομένα πράσινου χρώματος, αλλά λαμβάνει και περισσότερο κόκκινο φως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κίτρινα photosites να λαμβάνουν περισσότερο φως συνολικά σε σχέση με τα συνήθη πράσινα. Η αύξηση του φωτός που λαμβάνεται, βοηθά τη λεπτομέρεια, ιδίως σε χαμηλό φωτισμό. Είναι μια παρόμοια ιδέα με τον dedicated monochrome αισθητήρα του Huawei P20 Pro. Για να λειτουργήσει όλο αυτό, απαιτούνται πολύ διαφορετικοί αλγόριθμοι επεξεργασίας σε σχέση με τους RGB αισθητήρες. Ευτυχώς, ο Kirin 980 ISP βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το μειονέκτημα δεν είναι ότι λείπουν κάποιες πράσινες λεπτομέρειες. Το μειονέκτημα στην πραγματικότητα έρχεται από την υπερανάκτηση (αν μπορεί να ειπωθεί έτσι) του πράσινου χρώματος, που έχει ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση του χρώματος, εξαιτίας της υπερβολικής αναπαράστασης του πράσινου σε μέρη μιας εικόνας. Στα δείγματα από πάνω, μπορείτε να δείτε αυτό ακριβώς, μια πράσινη πινελιά στα μαύρα με το P30 Pro. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από την σκηνή και είναι παρατηρήσιμο μόνο με μια side by side σύγκριση.
Επιπροσθέτως του RYB αισθητήρα, η κάμερα των 40MP διατηρεί τις ικανότητες pixel binning του προκατόχου. Συνδυάζονται δεδομένα από τα pixel, οδηγεί στη λήψη περισσότερο φωτός σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού για εξαιρετικές φωτογραφίες. Το Long exposure Night Mode παραμένει ως επιλογή αν και δεν θα την χρειαστείς τόσο.
5x periscope zoom
Το άλλο σημαντικό feature της κάμερας του Huawei P30 Pro είναι το 5x optical periscope-style zoom. Έχουμε δει και παλαιότερα αυτό το feature από την Oppo και το design της Huawei φαίνεται ότι είναι πολύ όμοιο. Η τεχνολογία της Huawei επιτρέπει 5x optical zoom και 10x hydrid zoom. Για να αποφύγει η κάμερα να εξέχει πολύ από τη συσκευή, οι φακοί μεγέθυνσης βρίσκονται οριζοντίως παρά κάθετα. Το φως εισέρχεται μέσω πρίσματος, που το ανακατευθύνει κατά 90 μοίρες προς τον αισθητήρα. Το πρίσμα μπορείς να το δεις από το πίσω μέρος του smartphone και είναι ο λόγος που η κάμερα είναι τετράγωνη στο πίσω μέρος του handset. Δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη.
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετική ποιότητα εικόνας στα 5x. Αν και στο 1x και 3x το Huawei P30 Pro βασίζεται στη τεχνολογία Hybrid Zoom. Πρόκειται για έναν super resolution αλγόριθμο, που η Google επίσης χρησιμοποιεί μια έκδοσή του για το lossless zoom στο Pixel 3. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι μεταξύ 3x και 5x το Huawei P30 Pro χρησιμοποιεί πληροφορίες τόσο από τον κύρια όσο και από την periscope κάμερα. Το 5x zoom λαμβάνει λεπτομέρειες στο κέντρο του frame ενώ οι λεπτομέρειες στις άκρες συμπληρώνονται από την κύρια κάμερα, μέσω του Hybrid αλγορίθμου.
Ο αλγόριθμος Hybrid Zoom επίσης χρησιμοποιείται για να επεκτείνει το zoom του P30 Pro στα 10x χωρίς απώλεια στην ποιότητα , κάτι που συχνά γίνεται με το ψηφιακό zoom. Κάτι τέτοιο γίνεται λαμβάνοντας δεδομένα από πολλαπλά 5x periscope camera shots, επιτρέποντας μεγαλύτερη καθαρότητα εικόνας σε σύγκριση με το P30. Το κανονικό optical zoom του Huawei P30 είναι στα 3x, το Hybrid Zoom είναι μεταξύ 1 και 2.9x και μετά επεκτείνεται ως τα 5x. Αν θέλεις να φθάσει τα 10x με το κανονικό P30, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το digital zoom, το οποίο μειώνει την ποιότητα της εικόνας.
Optical vs Hybrid zoom
Αν και η τεχνολογία 5x optical zoom είναι σίγουρα εντυπωσιακή, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Παρά τους ισχυρισμούς για lossless zoom, η ποιότητα του Hybrid zoom δεν είναι τόσο καλή όσο το optical zoom. Τα δείγματα παρακάτω (100% crop) δείχνουν πως οι κάμερες του P30 και P30 Pro ανταποκρίνονται στα 3x και 5x zoom. Το P30 Pro προσφέρει εξαιρετικό zoom σε μακρινές αποστάσεις, ενώ σε μεσαίες αποστάσεις, 3x – 4.9x, είναι το Huawei P30 που ξεχωρίζει.
Time-of-flight sensor
Τέλος, η τέταρτη και τελευταία κάμερα που θα συναντήσεις στο Huawei P30 Pro είναι ένας time-of-flight (TOF) αισθητήρας. Τοποθετείται κάτω από το flash module και απαρτίζεται από δύο μέρη. Το receiver μέρος του TOF αισθητήρα είναι ορατό και μοιάζει σαν camera module κάτω από το flash module. Ο transmitter βρίσκεται κάτω από το μαύρο σημείο του flash. Το υπέρυθρο φως βγαίνει από τον transmitter και συλλέγεται από το receiver μέρος του αισθητήρα. Όσο μεγαλύτερη η χρονική διαφορά, τόσο πιο μακριά βρίσκεται το αντικείμενο. Η Huawei χρησιμοποιεί τον TOF αισθητήρα για πολλά πράγματα. Αρχικά, για εξαιρετική ποιότητα bokeh, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις αποστάσεων, μήκους και πολλά άλλα με ακρίβεια 98.5%.
Είναι γεγονός, ότι στα νέα Huawei P30 Pro και P30 υπάρχει πολύ νέα τεχνολογία κάμερας. Αν λοιπόν θέλεις αυτή τη στιγμή το καλύτερο καμεροκινητό, τότε θα πρέπει να επενδύσεις στο Huawei P30 Pro. Είναι εξαιρετικό αυτό που πέτυχε η Huawei στον τομέα της κάμερας, και θυμηθείτε, ότι αυτή θα βελτιώνεται και άλλο στην πάροδο του χρόνου, μέσω software updates.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ok , το nokia 9 ποτε θα το δουμε?