Η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι στο αποκορύφωμά της και οι τελευταίοι το τραβάνε όσο περισσότερο μπορούν. Μετά τους τεράστιους περιορισμούς στην HUAWEI, τώρα προσπαθούν να αποτρέψουν της NVIDIA από το να προμηθεύσει AI Chips στην Κίνα. Εδώ να σημειώσουμε πως η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη και αυτό είναι μεγάλο χτύπημα στην NVIDIA. Αν τα καταφέρουν οι ΗΠΑ, εκτός από την Κίνα, αντίκτυπο θα έχει και η Ταϊβάν, που είναι και η πατρίδα της NVIDIA.

Σύμφωνα με το PC Gamer, η πιθανή συμφωνία NVIDIA με Κίνα, έκανε τις ΗΠΑ να αντιδράσουν και όχι ήρεμα. Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο απείλησε ότι εάν η NVIDIA συνεχίσει τον επανασχεδιασμό των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Κίνας, θα «το ελέγξει την επόμενη μέρα».

Σε ομιλία της στο Reagan National Defense Forum το Σάββατο, η Raimondo δήλωσε «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κίνα να πάρει αυτά τα chips. Τελεία”. Αναφέρει πως πρέπει να αποτρέψουν την Κίνα από το να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει αμερικάνικη τεχνολογία αιχμής. Για να γίνει αυτό, ο Raimondo ζητά από το Κογκρέσο να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στο Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου. Ο οργανισμός επιβλέπει τις εξαγωγές των ΗΠΑ σε άλλες χώρες.

«Έχω προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι σαν το κόστος μερικών μαχητικών αεροσκαφών. Έλα», σημείωσε ο Raimondo. «Αν είμαστε σοβαροί, ας χρηματοδοτήσουμε αυτήν την επιχείρηση όπως πρέπει να χρηματοδοτηθεί».

Κάλεσε επίσης τις αμερικάνικες εταιρίες να σεβαστούν τους περιορισμούς εναντίων συγκεκριμένων χωρών, ειδικά αυτά που περιλαμβάνουν προμήθειες ημιαγωγών. Παραδέχεται πως οι εταιρίες έχουν αρχίσει την γκρίνια, γιατί οι περιορισμοί επηρεάζουν πολύ τα έσοδά τους, όμως αναφέρει πως η προστασία της εθνικής ασφάλειας είναι σημαντικότερη από λίγα περιστασιακά κέρδη. Βέβαια η απώλεια κερδών δεν είναι ούτε περιστασιακή ούτε μικρή.

Η NVIDIA πιάστηκε να επανασχεδιάζει τα AI Chips της που προορίζονται για την Κίνα, ώστε να ξεπεράσει τους περιορισμούς των ΗΠΑ. Ενώ οι επιταχυντές HPC H100/A100 της Nvidia υπόκεινται σε περιορισμούς, ο κατασκευαστής τσιπ κυκλοφόρησε τροποποιημένα τσιπ H800/A800 για την Κίνα. Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν άμεση και επέκτεινε τους περιορισμούς για την Κίνα, περιλαμβάνοντας τους H800/A800. Όπως ήταν αναμενόμενο η NVIDIA ανακοίνωσε τα HGX H20, L20 και X H20, L20 και L2 chips, για να παρακάμψει τους περιορισμούς.

Στην συνέχεια ήρθαν οι περιορισμοί στις εξαγωγές των RTX 4090 για την αγορά της Κίνας και τώρα η NVIDIA ξεκίνησε μια τροποποιημένη έκδοση, την RTX 4090D, αποκλειστικά για την αγορά της Κίνας. Το D στο τέλος του ονόματος φημολογείται πως σημαίνει Dragon. Τώρα περιμένουμε να δούμε και την RTX 4090D στην λίστα των συσκευών που απαγορεύεται να φτάσουν στην αγορά της Κίνας.

Αυτοί οι περιορισμοί όμως, έχουν ωθήσει την Κίνα στο να αγοράσει εξοπλισμό για δημιουργία δικών της chips, ώστε να μην βασίζεται στις ορέξεις των ΗΠΑ για την απόκτηση chips. Οι προβλέψεις δείχνουν πως θα τα καταφέρει και η μανία των ΗΠΑ δεν θα έχει καλή κατάληξη. Άλλωστε η Κίνα έχει δείξει πως μπορεί πολύ γρήγορα να προσαρμοστεί καθώς έχει και τα μέσα αλλά και τα χρήματα για να το κάνει αυτό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.