Οι αναγνώστες κοντά στα 40 πιθανότατα θα θυμούνται πως στα 90s μια dialup σύνδεση στα 56kbps, για πολλούς ήταν γρήγορη. Μετά ήρθε η ISDN, η DSL, η VDSL και σήμερα έχουμε μέχρι και οπτική ίνα. Όμως μια ομάδα μηχανικών από την Ιαπωνία κατάφερε να κάνει όλες τις συνδέσεις να μοιάζουν τραγικά απαρχαιωμένες, φτάνοντας τα 402Tbps, με χρήση τυπικών καλωδίων οπτικών ινών. Πόσο γρήγορη είναι αυτή η σύνδεση; Τόσο γρήγορη που θα μπορούσατε να κατεβάσετε το Baldur’s Gate 3, το Red Dead Redemption 2 και ολόκληρη τη συλλογή Fallout 4 όλα σε λιγότερο από το ένα δέκατο του ένα δεύτερο.

Η ομάδα ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (NICT) της Ιαπωνίας και δεν έκανε δοκιμές σε πολύ μικρή απόσταση ή με κάποια εξωτική τεχνολογία. Χρησιμοποίησε εμπορικά διαθέσιμα δίκτυα οπτικών ινών, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, μαζί με ενισχυτές σήματος. Με εκτιμώμενο μέγιστο ρυθμό 402 Tbps ή 50,25 TB/s, είναι περίπου 25% υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

402tbps

Οι οπτικές ίνες είναι η ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Στέλνουν την πληροφορία μέσω ειδικά διαμορφωμένων σημάτων υπέρυθρων, ορατού φωτός και υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό που έκανε διαφορετικά το NICT ήταν να χρησιμοποιήσει όσο δυνατόν περισσότερες ζώνες μετάδοσης, μαζί με ενισχυτές αιχμής και ισοσταθμιστές απολαβής, για να φτάσει σε συνολικό εύρος ζώνης σήματος 37,6 THz. Αυτό είναι πάνω από 100.000 φορές μεγαλύτερο εύρος ζώνης από αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει το WiFi 7, για παράδειγμα.

Πάντως μην περιμένετε συνδέσεις στα 402Tbps σύντομα. Το κόστος της εγκατάστασης είναι τρομερά υψηλό για τον απλό χρήστη, όμως η ανάπτυξή του σίγουρα θα ενδιαφέρει τους παρόχους, καθώς ο όγκος δεδομένων που απαιτείται για την λειτουργία τους είναι τεράστιος.

Αν είχαμε όμως στο σπίτι μια σύνδεση σαν αυτή, θα χρειαζόταν 0.0003 δευτερόλεπτα για να κατεβάσουμε το Red Dead Redemption των 150GB στην κονσόλα μας. Βέβαια, δύσκολα θα βρούμε δίσκο που να υποστηρίζει αυτές τις ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης.

Cosmote: Πιλοτικό δίκτυο 10Gbps που σπέρνει – Αυτές είναι οι περιοχές

Ακόμα και αν έχουμε τέτοιο δίσκο και ο υπολογιστής μας έχει κάρτα δικτύου 10GbE, η ταχύτητα που θα πάρουμε θα είναι 400.000 φορές πιο αργή.

Έστω ότι λύνουμε το θέμα δίσκος και κάρτα δικτύου, θα έχουμε άλλα προβλήματα, καθώς θα υπάρχει bottleneck από την RAM. Όλα αυτά θα ανεβάσουν το κόστος κατακόρυφα. Οπότε καλή είναι και η Gbit στο σπίτι. Τι λέτε;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.