Οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα εξωπλανήτη ο οποίος παρουσιάζει μερικές πολύ ασυνήθιστες και μοναδικές ιδιότητες. Ο εξωπλανήτης αυτός ονομάζεται WASP-121b και μελετήθηκε από το Very Large Telescope (VLT) της ESO.

Μερικοί εξωπλανήτες είναι γνωστό ότι έχουν καύσωνα ενώ άλλοι έχουν να αντιμετωπίσουν υπερηχητικούς ανέμους. Ο εξωπλανήτης αυτός όμως παρουσιάζει βροχοπτώσεις από τιτάνιο. Είναι τοποθετημένος σε απόσταση 900 ετών φωτός στον αστερισμό Puppis και ο WASP-121b είναι ένας εξαιρετικά καυτός αέριος γίγαντας που περιφέρεται τόσο κοντά στο άστρο του που ένα έτος διαρκεί μόλις 30 γήινες ώρες. Η μία πλευρά του πλανήτη είναι μόνιμα εκτεθειμένη σε υπερβολική ζέστη, ενώ η άλλη παραμένει σε αέναο σκοτάδι. Οι επιστήμονες έχουν πλέον χαρτογραφήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη σε τρεις διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί για νερό το WASP-121b βιώνει καταιγίδες υγροποιημένου τιτανίου που πέφτουν από σύννεφα με μέταλλο και σχηματίζονται στην χαμηλότερη ατμόσφαιρα. Η ανακάλυψη τιτανίου βαθιά στην ατμόσφαιρα αυτού του εξωπλανήτη ήταν μια μεγάλη έκπληξη καθώς προηγούμενες παρατηρήσεις απέτυχαν να το εντοπίσουν. Τα νέα αυτά δεδομένα καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας το όργανο ESPRESSO της ESO και έδειξαν ότι το λιωμένο μέταλλο συμπυκνώνεται και πέφτει ως βροχή, δημιουργώντας βίαιες βροχοπτώσεις από τιτάνιο στην επιφάνεια του εξωπλανήτη.

Ανακαλύφθηκαν χιλιάδες ενεργές μαύρες τρύπες εκεί που δεν μπορούσαν να υπάρχουν!

Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες χαρτογράφησαν την ατμόσφαιρα ενός εξωγήινου κόσμου σε τέτοιο βάθος. Τα μελλοντικά τηλεσκόπια, όπως το ELT, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ερευνητές να διερευνήσουν μικρότερους κόσμους που μοιάζουν με τη Γη και τις ατμοσφαιρικές τους συνθήκες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.