Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνική απεικόνισης που τους επιτρέπει να αποκαλύπτουν τι κρύβεται κάτω από ένα ηφαίστειο.
Πιο συγκεκριμένα μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) και το Ινστιτούτο Πλανητικής Φυσικής του Παρισιού (IPGP) κατέληξαν σε μια εκδοχή μιας τεχνικής γνωστής ως matrix imaging, παράλληλα με τη χρήση οπτικών μικροσκοπίων. Η τεχνική αυτή βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ηφαιστείων που δεν έχουν πολλά γεώφωνα, δηλαδή συσκευές που μετατρέπουν τις δονήσεις του εδάφους σε τάση. Αυτά ουσιαστικά βοηθούν στη μέτρηση της σεισμικής δραστηριότητας, η οποία λέει στους επιστήμονες τι ακριβώς βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ηφαίστειο La Soufriere στον Άγιο Βικέντιο για να τη δοκιμάσουν, το οποίο διαθέτει ένα «αραιό» δίκτυο γεωφώνων. Η ομάδα ουσιαστικά βρήκε έναν τρόπο να συνδυάσει δεδομένα από διάφορα γεώφωνα για να επεξεργαστεί λεπτομέρειες που τα μεμονωμένα γεώφωνα δεν μπορούν να καταγράψουν μόνα τους. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας συσχετίσεις κυμάτων ανθεκτικές στην αταξία, και με τη τεχνική matrix imaging αποκωδικοποίησαν με επιτυχία τις παραμορφώσεις των κυμάτων, αποκαλύπτοντας την εσωτερική δομή του La Soufriere σε βάθος έως και 10 χιλιόμετρα, με ανάλυση 100 μέτρων.
Η μεγάλη αλλαγή στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Αυγούστου – Τα νέα όρια χρεώσεων
Ακόμη η μελέτη αυτή βρήκε μια σειρά από σύνθετα στρώματα αποθήκευσης μάγματος κάτω από το La Soufriere και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα στρώματα συνδέονται με άλλα χαρακτηριστικά σε μεγάλα βάθη. Τα πρόσθετα αυτά δεδομένα βοηθούν στην παροχή ακριβέστερων προβλέψεων για το πότε μπορεί να εκραγεί ένα ηφαίστειο, κάτι που θα μπορούσε να σώσει ζωές σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.