Skip to content

Οι Έλληνες εξαφανίζουν τα μετρητά – Ρεκόρ πληρωμών με κάρτες!

Όλο και μεγαλύτερος αριθμός χρηστών χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση τις κάρτες πληρωμών ακόμη και για αγορές μικρής αξίας, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χρήστος Ζλάτης
Χρήστος Ζλάτης
Κοινοποίηση:
κάρτες πληρωμών Ελλάδα ρεκόρ PIN κάρτας

Όλο και μεγαλύτερος αριθμός χρηστών χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση τις κάρτες πληρωμών ακόμη και για αγορές μικρής αξίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες πληρωμών το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασε αυξητική τάση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθαν σε περίπου 20 εκατομμύρια στα μέσα του 2024 με το ποσοστό συμμετοχής των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών επί του συνόλου των καρτών πληρωμών να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 85% και 15%, αντίστοιχα. Οι χρεωστικές κάρτες, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας με τη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα να φτάνει τα 2.542 ευρώ. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διαμορφώθηκε σε 1.313 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στην μείωση των περιστατικών απάτης έπαιξαν οι εκστρατείες ενημέρωσης, όπως η τελευταία καμπάνια της ΤτΕ σε συνεργασία με την Mastercard, η οποία έχει ως κεντρικό μήνυμα «Κάποιες Ειδοποιήσεις είναι Καλύτερο να τις Αγνοείς». Οι συχνότερες μέθοδοι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ, περιλαμβάνουν την απάτη μέσω τηλεφωνικής κλήσης, μέσω email και μέσω SMS. Για τον σκοπό αυτό,  δημιουργήθηκαν τρία τηλεοπτικά σποτ που καλύπτουν και τα τρία είδη ηλεκτρονικής απάτης.

Η Apple θα κάνει ολικό επανασχεδιασμό στο MacBook Pro το 2026

Οι εκστρατείες ενημέρωσης, επίσης, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα περιστατικά απάτης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, παρατηρείται μείωση του αριθμού συναλλαγών απάτης κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Χρήστος Ζλάτης

Χρήστος Ζλάτης

Tech enthusiast. Movie lover. Life observer.

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.