Του Justin Duino, androidauthority.com

Όταν συγκρίνουμε το Android με το iOS, το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι αναφέρουν συχνά, είναι ότι το λειτουργικό σύστημα της Google σου δίνει πολύ περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης σε σύγκριση με το iOS, που σε περιορίζει αρκετά. Ωστόσο, μια ακόμη σημαντική παράμετρος στη σύγκριση των λειτουργικών, είναι και το πως χειρίζονται τις ειδοποιήσεις ή αλλιώς τα notifications. Με την Apple πλέον να έχει εισάγει την πολυπόθητη ομαδοποίηση στο iOS 12 και την Google να εργάζεται για να παρέχει στους χρήστες του Android περισσότερο έλεγχο όσον αφορά τις ειδοποιήσεις, ας δούμε εν συντομία τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα του κάθε λειτουργικού συστήματος.

Ομαδοποίηση των ειδοποιήσεων

Η Apple σαν εταιρεία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με το iOS 12 και εισήγαγε ένα feature που οι χρήστες επιζητούσαν για χρόνια. Με το update εγκατεστημένο, οι κάτοχοι συσκευών iPhone και iPad δεν χρειάζεται πλέον να ανατρέχουν σε μια μεγάλη λίστα εισερχόμενων ειδοποιήσεων. Στη θέση της έχει τοποθετηθεί μια λίστα, με ειδοποιήσεις που έχουν ομαδοποιηθεί ανάλογα από ποια εφαρμογή προέρχονται. Η Google για πρώτη φορά εισήγαγε τις ομαδοποιημένες ειδοποιήσεις με την διάθεση του Android Nougat το 2016. Και μάλιστα, οι ειδοποιήσεις έχουν βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο Android Oreo και στο Android Pie, αλλά το feature η αλήθεια είναι ότι γνώρισε μεγάλη υιοθέτηση εντός του οικοσυστήματος του Android.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ένα παρόμοιο feature ειδοποιήσεων προστέθηκε και στο iOS 12. Το κάθε group εμφανίζει το όνομα της εφαρμογής που δημιούργησε την ειδοποίηση, φαίνεται πόσες ειδοποιήσεις υπάρχουν, ενώ σας προσφέρεται και ένα preview της τελευταίας ειδοποίησης. Να σημειώσουμε όμως εδώ, ότι δεν ακολουθεί η κάθε εφαρμογή αυτήν την πρακτική εκ προεπιλογής. Για παράδειγμα το Twitter ομαδοποιεί τις ειδοποιήσεις βάσει του αποστολέα του Tweet. Επιπλέον, το Android παρουσιάζει τις ομάδες των ειδοποιήσεων ανάλογα με τη σημασία τους, αντί να τις αφήσει κατά χρονολογική σειρά, όπως στο iOS.

Αλληλεπίδραση με τις ειδοποιήσεις

Εδώ τόσο το Android όσο και το iOS βρίσκονται κοντά, αλλά το πρώτο βγαίνει και πάλι μπροστά. Αν και υλοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους και τα δυο λειτουργικά δίνουν στον χρήστη σχεδόν τις ίδιες επιλογές κατά την αλληλεπίδραση με τις ειδοποιήσεις. Χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά το παράδειγμα του Twitter στο Android, μπορείτε να κάνετε swipe προς τα κάτω σε μια ειδοποίηση και να επιλέξετε από πλήθος επιλογών, όπως Reply, Retweet ή Like. Αυτές οι ίδιες δυνατότητες είναι διαθέσιμες και στο iOS, αλλά απαιτούν swipe στην notification card προς τα αριστερά ή δεξιά, να πατήσετε το View πλήκτρο και στη συνέχεια να αλληλεπιδράσετε με το tweet.

Η απόρριψη των ειδοποιήσεων είναι επίσης πολύ ευκολότερη στο Android. Με μια απλή κίνηση προς τα δεξιά ή τα αριστερά η κάρτα απορρίπτεται και δεν μπορείς να την ξαναδείς. Στο iOS κάνεις slide το notification προς το πλάι και έπειτα πατάς το Clear button για να την απορρίψεις.

Η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια και στις ομάδες των ειδοποιήσεων. Στο Android, το swipe στο group απορρίπτει το σύνολο των ειδοποιήσεων. Στο iOS το sliding αναδύει την επιλογή Clear All. Επιπροσθέτως, μετά την επέκταση της ομάδας των ειδοποιήσεων σε μια Apple συσκευή, υπάρχει ένα X button για την εκκαθάρισή τους. Τα πρόσθετα βήματα που απαιτούνται από το iOS για την απόρριψη των ειδοποιήσεων, ίσως είναι λίγο ενοχλητικά και άβολα, ωστόσο από την άλλη διασφαλίζει ότι δεν θα τις διαγράψετε από λάθος.

Notification settings

Στις τελευταίες εκδόσεις του Android, η Google έχει προσθέσει περισσότερες ρυθμίσεις που δίνουν περισσότερες παραμετροποιήσεις για τους χρήστες. Αντί το σύστημα να επιτρέπει ή να μπλοκάρει συνοπτικά μια εφαρμογή από το να σας εμφανίζει ειδοποιήσεις όποτε θέλει, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει για κάθε εφαρμογή τι θέλει και τι δεν θέλει να βλέπει. Συγκρίνοντας τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για το Twitter στα δυο λειτουργικά συστήματα, το iOS από την μεριά του δίνει πολύ περισσότερες επιλογές όσον αφορά το που και το πότε θα θέλατε να δείτε ειδοποιήσεις. Στο Android ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να απενεργοποιήσει όλες τις ειδοποιήσεις ή να απενεργοποιήσει τύπους ειδοποιήσεων.

Επιπλέον, στο iOS ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θέλει να δει μια ειδοποίηση στη lock screen, στο notification center, σαν ένα banner ή έναν συνδυασμό και των τριών. Επιπλέον οι χρήστες μπορούν να αποφασίσουν αν οι ειδοποιήσεις θα πρέπει να τους ενημερώνουν με ήχο, να εμφανίζουν badges ή να παρουσιάζουν previews των alerts.

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να διατυπώσει την άποψη, ότι στο Android τα εικονίδια των ειδοποιήσεων δίνουν το παρόν είτε κοιτάζεις την lock screen ή την status bar, με το λειτουργικό να διασφαλίζει ότι δεν θα χάσετε πληροφορίες που είναι χρήσιμες για εσάς. Με το iOS, οι ειδοποιήσεις είναι κάπως κρυμμένες, σχεδόν σαν η Apple να περιμένει από εσένα να ψάξεις για εισερχόμενες ειδοποιήσεις αν γνωρίζεις ότι ίσως είναι σημαντικές. Βέβαια πολλοί θα πουν ότι το iOS διαθέτει notification badges που αναφέρουν πόσα μη αναγνωσμένα μηνύματα και ειδοποιήσεις έχεις. Αλλά κάτι τέτοιο, μάλλον στηρίζει την άποψη ότι θα πρέπει εσύ να τις ψάξεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.