Η κατάχρηση αξονικών τομογραφιών μπορεί να προκάλεσαν πάνω από 100.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στις ΗΠΑ, με περίπου 10.000 περιπτώσεις να αφορούν παιδιά.
Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει μια νέα μελέτη, ο μεγάλος αριθμός αξονικών τομογραφιών (CT) που θα πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να προκαλέσει το 5% του συνόλου των καρκίνων στη χώρα, ποσοστό ίσο με τον αριθμό των καρκίνων που προκαλούνται από το αλκοόλ.
Οι αξονικές τομογραφίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου λόγω της χρήσης ιονίζουσας ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι χαμηλός εφόσον όμως τα οφέλη της υπερτερούν των κινδύνων και δικαιολογείται κλινικά.
Απεριόριστα data σε όλους τους παρόχους στην Ελλάδα! Τρόποι ενεργοποίησης
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές οι κίνδυνοι του καρκίνου μπορούν να μειωθούν είτε με τη μείωση του αριθμού των αξονικών τομοραφιών, είτε με τη μείωση των δόσεων ακτινοβολίας ανά εξέταση. Την ίδια στιγμή πάντως επισημαίνουν αυτές έχουν μεταμορφώσει τη φροντίδα των ασθενών και είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συνεχίσουν να κάνουν τις εξετάσεις τους όταν τους καλεί ο γιατρός τους. Όμως, δεν πρέπει να γίνονται χωρίς να υπάρχει κλινική αιτιολόγηση.
Η καθηγήτρια Amy Berrington, Επικεφαλής της Ομάδας Κλινικής Επιδημιολογίας Καρκίνου στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου , η οποία συνεπικεφαλής της μελέτης, είπε:
«Ενώ οι αξονικές τομογραφίες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τη διάγνωση και την ανίχνευση πολλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, περιλαμβάνουν έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για τον κάθε ασθενή, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος είναι μικρός και τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων εάν η σάρωση είναι κλινικά δικαιολογημένη. Στις ΗΠΑ, οι καρκίνοι που σχετίζονται με την αξονική τομογραφία θα μπορούσαν πλέον να ευθύνονται για το 5 τοις εκατό όλων των καρκίνων – ορισμένοι από αυτούς τους καρκίνους θα μπορούσαν να προληφθούν αποφεύγοντας τις περιττές σαρώσεις και διασφαλίζοντας τη χρήση σωστών δόσεων».
«Ενώ το NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα πολύ καλύτερο σύστημα για να διασφαλίσει ότι οι αξονικές τομογραφίες είναι κλινικά δικαιολογημένες, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και επίσης η Αυστραλία πραγματοποιούν υψηλούς αριθμούς σαρώσεων – και αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται. Καλούμε τους γιατρούς να διασφαλίσουν ότι οι σαρώσεις γίνονται μόνο όπου χρειάζεται και ότι οι δόσεις είναι κατάλληλες για τον ασθενή».
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.