Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο ανέμου στον WASP-127b, έναν πλανήτη που απέχει περισσότερα από 500 έτη φωτός από τη Γη. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ESO’s VLT στη Χιλή εντόπισαν υπερηχητικούς ανέμους σε αυτό.

Οι άνεμοι αυτοί πνέουν γύρω από τον ισημερινό του πλανήτη με εκπληκτικές ταχύτητες 33.000 km/h. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί τη ταχύτερη μέτρηση που έχει σημειωθεί ποτέ σε οποιονδήποτε γνωστό πλανήτη. Το WASP-127b ανακαλύφθηκε το 2016 και είναι ένας πλανήτης ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Δία, αλλά έχει πολύ μικρότερη μάζα. Η χαμηλή του πυκνότητά υποδηλώνει ότι η ατμόσφαιρά του είναι πολύ εκτεταμένη, επιτρέποντας στους αστρονόμους να μελετήσουν τη σύνθεση και το κλίμα του με σχετική ευκολία. Σε αντίθεση με τη Γη, όπου οι καταιγίδες και οι άνεμοι οδηγούνται από τις διαφορές θερμοκρασίας και την πλανητική περιστροφή, ο καιρός στο WASP-127b διέπεται από πολύ πιο ακραίες δυνάμεις.

πλανήτης ταχύτητα ανέμου

Πιο συγκεκριμένα η μία πλευρά του πλανήτη βλέπει μόνιμα το αστέρι του ενώ η άλλη παραμένει σε αέναο σκοτάδι. Αυτή η ρύθμιση οδηγεί σε δραματικές ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως οι έντονοι άνεμοι που αναδιανέμουν τη θερμότητα σε όλο τον πλανήτη. Οι άνεμοι φτάνουν σε μια εκπληκτική ταχύτητα 9 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, η οποία είναι σχεδόν έξι φορές ταχύτερη από την αναμενόμενη ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη. Για να μετρήσει αυτούς τους ανέμους, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το όργανο CRIRES+ στο VLT του ESO. Το προηγμένο αυτό εργαλείο επιτρέπει στους επιστήμονες να αναλύουν την ατμόσφαιρα μακρινών πλανητών μελετώντας πώς το φως των αστεριών φιλτράρει τα αέρια που τους περιβάλλουν. Μετρώντας τα συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός που απορροφάται και εκπέμπεται από μόρια στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, η ομάδα κατάφερε να αναγνωρίσει υδρατμούς και μόρια μονοξειδίου του άνθρακα στον αέρα του WASP-127b.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν την ταχύτητά τους, παρατήρησαν μια διπλή κορυφή στα δεδομένα, που έδειχνε ότι η μία πλευρά της ατμόσφαιρας του πλανήτη κινούνταν προς τη Γη ενώ η άλλη απομακρύνονταν. Πέρα από την ανίχνευση του ισημερινού πίδακα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του πλανήτη. Οι πόλοι φαίνονται ψυχρότεροι από τον υπόλοιπο πλανήτη, υποδηλώνοντας ότι η κατανομή της θερμότητας δεν είναι ομοιόμορφη. Τέλος, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της πρωινής και της βραδινής πλευράς του πλανήτη, η οποία υποδηλώνει περίπλοκη ατμοσφαιρική δυναμική παρόμοια με αυτή που βρίσκεται στη Γη και σε άλλους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος.

Οι λεπτομέρειες στις νέες τραπεζικές χρεώσεις – Τι να προσέξετε

Με την ανακάλυψη των υπερηχητικών ανέμων στο WASP-127b, οι αστρονόμοι προσβλέπουν σε ακόμη πιο λεπτομερείς έρευνες στις ατμόσφαιρες των μακρινών πλανητών. Καθώς τα τηλεσκόπια γίνονται πιο προηγμένα, οι επιστήμονες μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να παρακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τις ατμόσφαιρες των πλανητών αυτών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.