Όπως γνωρίζουμε ήδη, η Apple επικαλείται την ασφάλεια όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο δεν επιτρέπει το sideloading στα iPhone. Χάρη στο Digital Markets Act που προωθεί η Ευρώπη, η Apple θα πρέπει να επιτρέψει το sideloading των εφαρμογών αρχής γενομένης από το iOS 17, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους developers να διαθέτουν iOS εφαρμογές και εκτός Apple App Store, που με τη σειρά του σημαίνει ότι θα μπορούν να αποφύγουν την προμήθεια των 15-30% που τους παρακρατά η εταιρεία στις αγορές εντός των εφαρμογών και στις συνδρομές.

Ένα πρόσφατο δελτίο τύπου της Εθνικής Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών (NTIA) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα ότι το σημερινό μοντέλο των app stores είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές και τους προγραμματιστές.

Δύο είναι τα βασικά σημεία που αναφέρθηκαν. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να αποκτήσουν εφαρμογές εκτός του μοντέλου των app stores τα οποία ελέγχονται από τις Google και Apple. Και δευτερευόντως ότι τόσο η Apple όσο και η Google δημιουργούν εμπόδια για τους προγραμματιστές, όπως ο περιορισμός του τρόπου λειτουργίας των εφαρμογών ή απαιτώντας από τους προγραμματιστές να περάσουν από αργές και αδιαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης..

Να τονίσουμε, πως ενώ η Google επιτρέπει το sideloading στο Android, η έκθεση αναφέρει ότι το 90% των λήψεων γίνεται μέσω του Google Play Store κάτι που δείχνει ότι οι περισσότεροι χρήστες του Android εξακολουθούν να στρέφονται στο app store της Google αν και έχουν τη δυνατότητα του sideloading.

Η έκθεση καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα-προτάσεις:

  • Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με τις εφαρμογές που επιλέγουν ως προεπιλεγμένες, να χρησιμοποιούν καταστήματα εφαρμογών τρίτων και να διαγράφουν ή να αποκρύπτουν προεγκατεστημένες εφαρμογές.
  • Οι δυο εταιρείες αυτές δεν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ευνοούν τις δικές τους εφαρμογές ή να κάνουν διακρίσεις σε βάρος άλλων εφαρμογών που είναι παρόμοιες.
  • Οι νομοθετικές και ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να απαγορεύσουν τους περιορισμούς στο sideloading, τη χρήση εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών και τα web apps.
  • Να απαγορευτούν οι απαιτήσεις ότι οι προγραμματιστές πρέπει να χρησιμοποιούν τα συστήματα πληρωμών εντός της εφαρμογής,

Η έκθεση αναφέρει επίσης πώς οι εταιρείες Apple και Google θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να εγκαθιστούν browsers τρίτων. Για να επιτραπεί στους browsers να είναι ανταγωνιστικοί, οι πλατφόρμες θα πρέπει να επιτρέπουν την εγκατάσταση και την πλήρη λειτουργικότητα των browsers τρίτων κατασκευαστών. Αυτό θα απαιτούσε οι πλατφόρμες να επιτρέπουν στους browsers τρίτων ένα συγκρίσιμο επίπεδο integration με τη λειτουργικότητα της συσκευής και του λογισμικού.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.