Νέες έρευνες δείχνουν ότι η επιγενετική μπορεί να μας βοηθήσει να μετρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεγαλώνει. Σύμφωνα με νέα έρευνα η απάντηση μπορεί να περιλαμβάνει απροσδόκητους δεσμούς μεταξύ τυχαίων γενετικών αλλαγών και των επιγενετικών μοτίβων που βρίσκονται σε παλαιότερα κύτταρα.

Οι επιστήμονες κάποτε πίστευαν ότι οι μεταλλάξεις του DNA ήταν οι κύριοι ένοχοι πίσω από την πτώση της υγείας που βλέπουμε με την ηλικία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι σωματικές μεταλλάξεις, οι οποίες είναι γενετικές αλλαγές που αποκτώνται κατά τη διάρκεια της ζωής, συμβαίνουν συχνότερα σε παλαιότερους ιστούς. Οι επιγενετικές τροποποιήσεις δεν αλλάζουν την αλληλουχία του πυρήνα του DNA καθώς αντίθετα μετατοπίζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων και φαίνεται να ακολουθούν σταθερά πρότυπα καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Οι επιστήμονες μετρούν αυτά τα μοτίβα με τεστ που ονομάζονται επιγενετικά ρολόγια.

βιολογική γήρανση μεταλλάξεις

Η πρόσφατη μελέτη χρησιμοποίησε δείγματα όγκου και μη καρκινικού ιστού από χιλιάδες ασθενείς για να δει εάν μπορούσαν να παρακολουθήσουν πώς ταιριάζουν οι μεταλλάξεις και τα επιγενετικά σημάδια. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια εντυπωσιακή επικάλυψη καθώς μόλις εμφανιζόταν μια τυχαία μετάλλαξη, οι περιβάλλουσες θέσεις CpG συχνά έδειχναν σημαντικές αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο επιγενετικό σημάδι που ονομάζεται μεθυλίωση. Τελικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συνολικά πρότυπα μεθυλίωσης παρακολουθούσαν αξιόπιστα την ηλικία ενός ατόμου, ακολουθώντας έναν στενό δεσμό μεταξύ τυχαίων γενετικών σφαλμάτων και των χημικών σημαδιών που καθορίζουν τα επιγενετικά ρολόγια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η συσχέτιση μεταξύ μεταλλάξεων και επιγενετικών αλλαγών αφήνει χώρο για δύο μεγάλες πιθανότητες. Μια ιδέα είναι ότι και οι δύο αλλαγές προκαλούνται από μια άγνωστη πηγή γήρανσης. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι σωματικές μεταλλάξεις ωθούν σταδιακά αυτά τα ρολόγια. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όταν μια βάση κυτοσίνης στο DNA αποκτήσει μια ομάδα μεθυλίου, γίνεται πιο πιθανό να μεταλλαχθεί. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία κάθε νέα μετάλλαξη επηρεάζει μελλοντικές επιγενετικές μετατοπίσεις.

Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινά σήμερα για vouchers διακοπών μέχρι 600 ευρώ!

Παρ όλα αυτά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πραγματικοί οδηγοί πίσω από αυτά τα επιγενετικά σήματα χρειάζονται περισσότερη έρευνα. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης ασθένειες που συνδέονται με αυξημένα ποσοστά μετάλλαξης. Τέτοιες συνθήκες μπορεί να δώσουν επιπλέον ενδείξεις για το εάν αυτές οι τυχαίες γενετικές αλλαγές οδηγούν πραγματικά σε ταχύτερη γήρανση. Περισσότερα δεδομένα θα βοηθήσουν να φανεί εάν τόσο οι μεταλλάξεις όσο και τα επιγενετικά σημάδια λειτουργούν απλώς ως σήματα μιας βαθύτερης διαδικασίας γήρανσης. Τα ευρήματά τους μαζί με τις μακροπρόθεσμες παρατηρήσεις για το πώς εμφανίζονται οι μεταλλάξεις σε διάφορους ιστούς, θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των σημερινών εργαλείων αντιγήρανσης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Aging.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.