Μια έντονη συζήτηση έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας ενός post στο Reddit που ισχυριζόταν ότι spyware ήταν παρόν σε όλα τα Samsung smartphones και tablets. Και μάλιστα, αναφερόταν ότι αυτό δεν ήταν εξαιτίας κάποιας ευπάθειας, αντίθετα από design. Ο συγγραφέας εκείνου του άρθρου μάλιστα ανέφερε, ότι η Samsung συνεργαζόταν με μια κινεζική εταιρεία για το storage scanner feature του Device care section. Όταν τρέχει, το χαρακτηριστικό παίρνει κάποια δεδομένα από τη συσκευή σου και τα στέλνει σε Κινεζικούς servers. Αποτέλεσμα, να προκληθεί σύγχυση και φόβος και αυτό το άρθρο έχει σαν σκοπό να ξεκαθαρίσει κάπως την κατάσταση.

Το Samsung τηλέφωνό σου δεν στέλνει τα αρχεία σου στη Κίνα

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι αρχικά το εν λόγω feature.  Το Device Care είναι ένα σημαντικό κομμάτι της custom Android εμπειρίας της Samsung και δεν μπορεί να αφαιρεθεί και όλες οι λειτουργίες του δεν μπορούν να αφαιρεθούν συνεπώς. Το storage scanner ψάχνει για junk αρχεία που μπορούν να αφαιρεθούν για να απελευθερωθεί χώρος στη συσκευή σου.  Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό καθώς σου επιτρέπει να εξοικονομήσεις αρκετά GB χώρου.

Η κινεζική εταιρεία με την οποία η Samsung συνεργάζεται ονομάζεται Qihoo 360. Η φήμη της δεν είναι και η καλύτερη βέβαια, καθώς λέγεται ότι συχνά συνεργαζόταν με την Κινεζική κυβέρνηση και έδινε δεδομένα όταν της ζητούνταν, ενώ ένας browser που έχει διέθετε backdoor. Το συμπέρασμα ήταν ότι από τη στιγμή που οι storage scanners χρειάζονται access σε όλα τα αρχεία σε μια συσκευή για να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και ότι από τη στιγμή που επικοινωνούσε με τους κινεζικούς servers, θα μπορούσε να στέλνει αρχεία σε αυτούς τους κινεζικούς servers. Ο Redditor διεξήγαγε packet testing για να δει με ποια domains επικοινωνούσε το Galaxy S10 του.

Πιέζοντας πάνω στην επιλογή για το χειροκίνητο update της database αντελήφθη ότι η συσκευή επικοινωνούσε με κινεζικούς servers, χωρίς να αποκαλύπτεται όμως τι στελνόταν. Σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνει ότι η Samsung επιτρέπει σε τρίτα μέρη να παίρνουν τα αρχεία σου.

Ξεκαθαρίζοντας το θέμα στο theverge η Samsung αναφέρει ότι τα μόνο δεδομένα που στέλνονται στην Qihoo 360 είναι μη συγκεκριμένες πληροφορίες για το μοντέλο της συσκευής, την έκδοση του λειτουργικού, τον συνολικό χώρο και άλλες γενικές τέτοιου είδους πληροφορίες. Η Qihoo δεν λαμβάνει κάποιου είδους δεδομένα που θα της έδινε τη δυνατότητα εντοπισμού ενός συγκεκριμένου αρχείου στη συσκευή του χρήστη.

Αυτό που η Qihoo κάνει είναι απλά να παρέχει μια reference library των μη απαραίτητων (junk) αρχείων που μπορούν να διαγραφούν για να απελευθερωθεί χώρος στη συσκευή. Η library αυτή αποθηκεύεται επίσης στη συσκευή. Ο storage scanner του Device care απλά χρησιμοποιεί την εν λόγω library για να βρει ποια αρχεία θα πρέπει να διαγράψει. Η διαδικασία διαγραφής διεξάγεται απευθείας από το software της Samsung και η Qihoo δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο σε αυτό.

Αντί να διαθέτει δικούς της πόρους για την διατήρηση μιας database από junk files που ο storage scanner θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, η Samsung απλά έχει κάνει outsource τη δουλειά στην Qihoo.  Ο ρόλος της δεν επεκτείνεται πέρα από αυτό. Είναι κατανοητό ότι Κίνα και spyware στην ίδια πρόταση κάνουν τον κόσμο να ανησυχεί αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.