Έντονο προβληματισμό,  έχουν προκαλέσει διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών,  ή καλύτερα μηνών,  που αναφέρουν ότι τα Airpods της Apple καθώς και άλλα bluetooth ακουστικά,  μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στον εγκέφαλο.  Αν και η συζήτηση για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης του ανθρώπου στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι ακόμα ανοιχτή, σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι οι ανησυχίες αυτές είναι υπερβολικές. 

Δυστυχώς,  η παραπληροφόρηση που υπάρχει αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει πλέον επεκταθεί και στο χώρο των ασύρματων ακουστικών,  με πολλούς να σημειώνουν ότι οι συχνότητες του bluetooth αποτελούν επικίνδυνη ακτινοβολία.  Το όλο θέμα προέκυψε μετά από την κυκλοφορία ενός βίντεο στο TikTok,   το όποιο έγινε viral μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και το οποίο φέρει τον τίτλο Γιατί πρέπει να πετάξεις αμέσως τα AirPods,  με τον δημιουργό του να σημειώνει ότι αυτά εκπέμπουν χαμηλής συχνότητας ακτινοβολία που ψήνει τον εγκέφαλό σου.

Οι απόψεις αυτές,  υποστηρίχθηκαν και από ένα βίντεο που ανέβηκε στο Facebook,  και το οποίο επιπροσθέτως τόνιζε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα airpods μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο.  Το βίντεο, έγινε  flagged  από το Facebook ως διάδοση ψευδών ειδήσεων, με το Reuters,  συγκεκριμένα να τονίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να μπορούν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς αυτούς,  ενώ προσθέτει στη συζήτηση και τις απόψεις πολλών ειδικών και δημοσιεύματα πρόσφατων ερευνών.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής οι αποδείξεις ώστε να πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν τη χρήση ασύρματων ακουστικών δηλώνουν διάφοροι επιστήμονες υγείας στο Reuters.

Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους η λέξη ακτινοβολία είναι συνδεδεμένη στο μυαλό τους με ένα αρνητικό vibe,  καθώς πολύ συχνά αυτή ταυτίζεται με ραδιενεργά υλικά που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και σε πυρηνικά όπλα. Ωστόσο,  αυτός ο τύπος της ακτινοβολίας, αποκαλείται ιοντιζουσα  ακτινοβολία και μπορεί να μεταφέρει ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βιολογικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό,  σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Η μη ιοντίζουσα  ακτινοβολία γνωστή και ως ηλεκτρομαγνητική είναι αυτή η οποία μεταφέρει σχετικά μικρή ενέργεια και η οποία δεν μπορεί να προκαλέσει ιοντισμό.

Υπάρχουν πολλές πηγές μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας, όπως το WiFi, τα routers τα κινητά τηλέφωνα και άλλα.  Οτιδήποτε εκπέμπει σήμα σε gigahertz range θεωρούνται  ως μη ιοντίζουσες πηγές ακτινοβολίας, και από τη στιγμή που το Bluetooth  λειτουργεί στα 2,4 Ghz, κάτι τέτοιο βάζει και τα Airpods της Apple  στην ίδια κατηγορία. Όπως και άλλα είδη ασύρματων ακουστικών της αγοράς.

 Όπως εξηγεί το Reuters,  είναι δύσκολο να υπάρξουν έρευνες που καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων όταν εκτίθενται σε τέτοιου είδους ακτινοβολία,  καθώς δεν είναι ηθικό να χρησιμοποιείται ο άνθρωπος ως πειραματόζωο.  Οι επιστήμονες με λίγα λόγια δεν μπορούν να βάλουν ορισμένους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο και να τους βομβαρδίσουν με συχνότητες  για να διαπιστώσουν τι θα συμβεί.  Και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των smartphones, Αν και από την άλλη, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν είναι επιβλαβής  στο βαθμό που οι άνθρωποι φοβούνται.

Εν ολίγοις είναι τα Airpods της Apple ασφαλή;  Φυσικά, ναι,  όπως και τα υπόλοιπα ακουστικά. Το Reuters,  επικοινώνησε με την Apple η οποία έδωσε επιπροσθέτως την εξής απάντηση. Τα AirPods,  όπως και άλλες ασύρματες συσκευές, ακολουθούν πιστά τα όρια έκθεσης που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές κάθε χώρας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.