Skip to content

Ο υπολογιστής που πέτυχε για πρώτη φορά “κβαντική υπεροχή” σε πραγματικό πρόβλημα

Η εταιρεία quantum computing D-Wave ισχυρίστηκε ότι πέτυχε “κβαντική υπεροχή” λύνοντας ένα “πραγματικό πρόβλημα” πιο αποτελεσματικά από παραδοσιακό υπολογιστή

Χρήστος Ζλάτης
Χρήστος Ζλάτης
Κοινοποίηση:
κβαντική υπεροχή υπολογιστής

Η εταιρεία quantum computing D-Wave ισχυρίστηκε ότι πέτυχε “κβαντική υπεροχή” λύνοντας ένα “πραγματικό πρόβλημα” πιο αποτελεσματικά με τον κβαντικό υπολογιστή της από έναν παραδοσιακό υπολογιστή για πρώτη φορά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η εταιρεία τεχνολογίας της Βόρειας Αμερικής υποστηρίζει ότι ο κβαντικός υπολογιστής της πραγματοποίησε μια πολύπλοκη προσομοίωση μαγνητικών υλικών σε λίγα λεπτά, με ένα επίπεδο ακρίβειας που θα χρειαζόταν σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια για να επιτευχθεί με έναν υπερυπολογιστή. Χρησιμοποιώντας τον πρωτότυπο κβαντικό υπολογιστή Advantage2 της D-Wave, οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις μαγνητικών υλικών που διερευνούν πώς αντιδρούν τα μικροσκοπικά σωματίδια σε εξωτερικές επιρροές. Η ομάδα υποστηρίζει ότι οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από την εργασία αυτή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των ιδιοτήτων των υλικών σε μια σειρά πεδίων.

κβαντική υπεροχή υπολογιστής

Σύμφωνα με τον Dr Baratz, “Το επίτευγμά μας δείχνει, χωρίς αμφιβολία, ότι οι κβαντικοί υπολογιστές ανόπτησης της D-Wave είναι πλέον ικανοί να λύνουν χρήσιμα προβλήματα που δεν μπορούν να φτάσουν οι πιο ισχυροί υπερυπολογιστές του κόσμου”. Οι κβαντικοί υπολογιστές εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες της κβαντικής μηχανικής για να ενισχύσουν δραματικά τη δύναμη των υπολογιστών. Σε αντίθεση με τους κανονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν bit (δυαδικά ψηφία, 0 και 1), οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν qubits. Αυτά μπορεί να υπάρχουν σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, επιτρέποντάς τους να επιλύουν ορισμένα σύνθετα προβλήματα εκθετικά πιο γρήγορα από ακόμη και τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές (τουλάχιστον θεωρητικά).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η έννοια της “κβαντικής υπεροχής” (quantum supremacy) αναφέρεται όταν ένας κβαντικός υπολογιστής ξεπερνά τους κλασικούς υπολογιστές στην επίλυση ορισμένων υπολογισμών ή εργασιών. Ενώ η απόδειξη αυτού του ισχυρισμού μπορεί να είναι δύσκολη, πολλές εταιρείες έχουν ισχυριστεί ότι έχουν επιτύχει τέτοια ορόσημα. Παρ όλα αυτά έχουν εκφραστεί ορισμένες αμφιβολίες για την τελευταία μελέτη της D-Wave, με ορισμένους να αναφέρουν ότι οι κλασικοί υπολογιστές μπορούν να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Πηγή: science.org

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Χρήστος Ζλάτης

Χρήστος Ζλάτης

Tech enthusiast. Movie lover. Life observer.

Tags: Science
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.