Από ένας εμπορικό πόλεμο δεν βγαίνει κανένας κερδισμένος, είναι κάτι που έχουμε γράψει ξανά και συνήθως η μεγαλύτερος χαμένος είναι ο καταναλωτής. Όμως, το τελευταίος εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε η Trump με τους δασμούς, ίσως κάνει την Κίνα τον μεγάλο γεωπολιτικό νικητή.

Ο Trump προσπαθεί να επιστρέψει τις ΗΠΑ στην ηγέτιδα θέση της στο εμπόριο, που είχε τον προηγούμενο αιώνα, όμως πολλά δεν έχουν υπολογιστεί. Πρόσφατα προσέγγισε τη Ρωσία για να έρθει το ουκρανικό σε μία λήξη, ώστε η Ρωσία να σπάσει τη συμμαχία της με την Κίνα.

Ο Trump δεν έχει κρύψει πως ο απώτερος στόχος σε επίπεδο στρατηγικής και τεχνολογικής ισχύος, είναι η Κίνα. Αυτός είναι και ο λόγος που επέβαλε 34% έξτρα δασμούς προς την Κίνα. Όμως, η Κίνα απάντησε με το ίδιο ακριβώς νόμισμα στις ΗΠΑ, και αυτό αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει εχθρούς παντού, αφού είναι σε κόντρα και με την Ευρώπη, που δεν επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρίες να κάνουν ότι θέλουν. Έτσι, ο Trump φέρνει τις ΗΠΑ σε μια κατάσταση, που δεν έχουν πλέον σχεδόν κανένα σύμμαχο, φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε.

Αντί να απομονωθεί η Κίνα, όλο και περισσότερες χώρες τάσσονται υπέρ της. Βασικότερο χτύπημα είναι οι ασιατικές χώρες, που για χρόνια ήθελαν να φύγουν από την επιρροή της Κίνας. Τώρα, αντιλαμβάνονται πως η συνεργασία με την Κίνα είναι ποιο εύκολη από εκείνη με τις ΗΠΑ, καθώς ο Trump στην προσπάθειά του να φέρει επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, έβαλε δασμούς σε όλη σχεδόν την Ασία.

Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξουν ένα ασιατικό τεχνολογικό μπλοκ, κατά της Κίνας. Με την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν να τάσσονται υπέρ των ΗΠΑ, αφού οι αμερικανικές εταιρίες μετέφεραν μέρος της δραστηριότητάς τους σε αυτές. Τώρα όμως, αυτό αλλάζει και ο Trump ήρθε για να φέρει νέους δασμούς σε όλες τις χώρες της Ασίας. Όλα αυτά την χειρότερη στιγμή, που πολλές χώρες άρχισαν να επανεξετάζουν τις οικονομικές τους σχέσεις με την Κίνα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Το Βιετνάμ για παράδειγμα, ήλπιζε πως η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με τις ΗΠΑ, θα βοηθούσε να ξεφύγει από την επιρροής της Κίνας. Όμως, μετά από δασμούς ύψους 46% που του επιβλήθηκαν στις εισαγωγές από τοπ Βιετνάμ, αυτό δεν αποτελεί σίγουρα λύση. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες χώρες, που είδαν τους δασμούς να αυξάνονται. Η Ταϊλάνδη (36%), η Ινδονησία (32%) και οι Φιλιππίνες (17%), κοιτάνε ήδη την επιστροφής τους στην συνεργασία τους με την Κίνα.

Nova: Ανακοίνωση καρτοκινητής Αλλάζουν όλα

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα — δύο κρίσιμοι εταίροι των ΗΠΑ στη Βόρεια Ασία — υπέστησαν δασμούς 24% και 25% αντίστοιχα. Αυτό από μόνο του ξεκίνησε ένα κύμα αντιαμερικανισμού σε αυτές τις χώρες και αναμένεται να φουντώσει ακόμα παραπάνω. Την ίδια στιγμή, η Κίνα που είναι και η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, είναι η καλύτερη εναλλακτική.

Την ίδια στιγμή, οι δασμοί φέρνουν μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα αμερικάνικα προϊόντα σε όλο τον κόσμο, την στιγμή που η Κίνα παραμένει με καλύτερες τιμολογιακές προτάσεις, παντού, εκτός από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Κίνα, ώστε να εδραιώσει ακόμα παραπάνω την κυριαρχία της στον τεχνολογικό τομέα, πόσο μάλλον ξεπερνώντας μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο την εξάρτησή της από την αμερικανική τεχνολογία.

Βέβαια, όλα αυτά δε σημαίνουν πως τα προβλήματα για την Κίνα αποτελούν παρελθόν. Όμως, οι κινήσεις της Ουάσιγκτον, αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για την Κίνα, που αν παίξει τα χαρτιά στη σωστά θα στεφθεί νικητής του εμπορικού πολέμου. Στην παρούσα φάση, οι δασμοί του Trump δείχνουν σαν ένα μέσω για να σταματήσει την επέλαση της Κίνας, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό τομέα. Με την Κίνα να έχει τα ηνία στην ηλεκτροκίνηση, τις μπαταρίες και με μεγάλα άλματα στην τεχνητή νοημοσύνη, οι δασμοί φαίνεται να φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, η επίθεση του Trump κατά των πανεπιστημιακών στις ΗΠΑ, είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην καινοτομία της χώρας, πόσο μάλλον όταν η Κίνα την ίδια στιγμή επενδύει στην επιστήμη όλο και περισσότερο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.