Οι αγορές παγκοσμίως είναι σε τεράστια πτώση, μετά την ανακοίνωση του Trump πως θα εφαρμόσει δασμούς 54% στις εισαγωγές από την Κίνα, μαζί με δασμούς γενικότερα στις περισσότερες χώρες. Από τη Σαγκάη στο Τόκιο και από το Σίδνεϋ στο Χονγκ Κονγκ οι δείκτες βούτηξαν σε επίπεδα που είχαν να… συναντήσουν δεκαετίες. Βέβαια, το ίδιο έγινε και στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ με την Apple να παρουσιάζει την μεγαλύτερη πτώση από τις τεχνολογικές εταιρίες. χάνοντας 250 δισεκατομμύρια σε αξία, από την πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση.
Η Κίνα όμως δεν έμεινε άπραγη και επιβάλει και αυτή με τη σειρά της 34% δασμούς για τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα βάζει περιορισμούς στην εξαγωγή σπάνιων γαιών, που είναι απαραίτητες για την κατασκευή κάθε τι τεχνολογικό.
Ο Trump απαντάει στην Κίνα τώρα, λέγοντας πως αν βάλει δασμούς στις ΗΠΑ, τότε εκείνες θα αυξήσουν τους δασμούς στις κινέζικες εισαγωγές, 50% επιπλέον, στους ήδη υπάρχοντες δασμούς, φτάνοντας το 104% στο σύνολο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το iPhone 16 Pro Max, για πράδειγμα, από τα $1.599 που κοστίζει στις ΗΠΑ χωρίς ΦΠΑ, θα σκαρφαλώσει στα $3.262, που είναι εξωφρενικά υψηλή τιμή, ασχέτως εισοδήματος. Το ίδιο φυσικά ισχύει για κάθε προϊόν που παράγεται στην Κίνα, ασχέτως αν η εταιρία πίσω του ειναι αμερικανική.
Με αυτή την άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Trump ρισκάρει μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αγορές, ενώ οι αμερικάνικες εταιρίες ήδη αιμορραγούν. Με δεδομένο πως η Κίνα δεν πρόκειται να κάνει πίσω, καθώς ο Πρόεδρος Σι, έχει δηλώσει πως δεν εκβιάζεται, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Trump να αποκλιμακώσει την κατάσταση.
Αν ο Trump προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στο 104%, τότε όλες οι τεχνολογικές και μη εταιρίες, θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τα κόστη εταιριών σαν την Apple θα διπλασιαστούν, κάτι που ωθήσει σε μεγάλη αύξηση τιμών, που με τι σειρά του θα κάνει τα προϊόντα των αμερικανικών εταιριών πολύ ακριβότερα, χωρίς να προσφέρουν προτερήματα έναντι του ανταγωνισμού.
Την ίδια στιγμή, ο Trump απειλεί με παύση διαπραγματεύσεων, ενώ εκβιάζει και όποια άλλη χώρα επιλέξει να ακολουθήσει την Κίνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωνε χθες πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν στην ηγεμονία στο όνομα της ανταποδοτικότητας» και υπογράμμιζε ότι «πρόκειται για κλασική περίπτωση μονομέρειας, προστατευτισμού και οικονομικού εκφοβισμού».
Εντοπίστηκε πως δημιουργεί και ανακτά αναμνήσεις ο ανθρώπινος εγκέφαλος
Η Ευρώπη από την άλλη, ξεκίνησε σειρά συναντήσεων για την χάραξη ενιαίας πολιτικής. Η Ευρώπη θα προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, όμως την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας της Γηραιάς Ηπείρου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα. Για αυτό τον λόγο, η Ευρώπη έχει ήδη μια λίστα με προϊόντα των ΗΠΑ, στα οποία μπορούν να επιβληθούν δασμοί.
Όμως, η Ευρώπη, σύμφωνα με τη Moody’s, κινδυνεύει με ύφεση, με τις Ιρλανδία, Σλοβακία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Αυστρία να είναι τα πιο ευάλωτα κράτη αυτή τη στιγμή. Αν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί περαιτέρω, τότε θα δούμε μεγάλες απώλειες στην τσέπη μας και όχι μόνο στα τεχνολογικά προϊόντα.
Βέβαια, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον Trump, καθώς μια ύφεση θα σπρώξει τις αγορές σε οικονομικότερα προϊόντα, που η Κίνα σίγουρα μπορεί να προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή, τα προϊόντα των ΗΠΑ θα γίνουν απλησίαστα.
Γενικότερα, ο εμπορικός πόλεμος είναι λάθος από την αρχή του και στις περισσότερες περιπτώσεις, καμία χώρα δε βγαίνει αλώβητη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Θα τους κλάσει μια μάντρα @@