Ο Τιτάνας, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, φαίνεται ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή στον υπόγειο ωκεανό του, ωστόσο η βιόσφαιρά του φαίνεται να είναι πολύ μικρή. Σύμφωνα με τον βιολόγο Antonin Affholder από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, για να καταλάβουμε πόσο μικρή είναι η βιόσφαιρα του Τιτάνα, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο κύκλος της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών μπορεί μόλις και μετά βίας να είναι αρκετός για να ικανοποιήσει ένα μόνο κύτταρο ανά λίτρο ωκεανού του φεγγαριού.

Μελέτη ισχυρίζεται ότι το σύμπαν θα αρχίσει να συρρικνώνεται σε μόλις 7 δισεκατομμύρια χρόνια

Κάτω από τον παγωμένο φλοιό του Τιτάνα βρίσκεται ένας υπόγειος υδάτινος ωκεανός. Συνολικά αποτελείται από πέντε διακριτά στρώματα. Ένας βραχώδης πυρήνας, ακολουθεί ένα στρώμα πάγου, πάνω από αυτό βρίσκεται ένας ωκεανός αλμυρού νερού, ενώ ακριβώς από πάνω του έχουμε ένα εξωτερικό στρώμα παγωμένου νερού με πάχος 100 χιλιομέτρων.

Τιτάνας ζωή
Μια οπτική περίληψη των οργανικών θρεπτικών συστατικών που εισχωρούν στον υπόγειο ωκεανό του Τιτάνα. ( Affholder et al., The Planetary Science Journal , 2025 )

Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, μόρια αζώτου και μεθανίου διασπώνται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και στη συνέχεια ανασυνδυάζονται σε μια ποικιλία βαρέων οργανικών μορίων πλούσιων σε άνθρακα και οξυγόνο. Αυτή ακριβώς η αφθονία οργανικών μορίων μπορεί να διαρρεύσει στον υπόγειο ωκεανό .

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές έτρεξαν διάφορα μοντέλα για να μπορέσουν να διαπιστώσουν αν αυτά τα οργανικά μόρια θα μπορούσαν να προσφέρουν την ενέργεια για τη διατήρηση μιας κοινότητας μικροβίων στον ωκεανό του Τιτάνα, παράγοντας ενέργεια διασπώντας τη γλυκίνη, όπως κάνει μια κατηγορία βακτηρίων εδώ στη γη γνωστή ως Clostridia.

Τιτάνας ζωή
Τα οργανικά συστατικά του Τιτάνα βρίσκονται σε συνεχή ροή. ( NASA/ESA/CSA/Elizabeth Wheatley (STScI) )

Εδώ στη Γη, ένα ευρύ φάσμα μορφών ζωής έχει χρησιμοποιήσει το οξυγόνο ως μέσο για την κατάλληλη αναδιάταξη ενεργειακών ενώσεων για την ανάπτυξη και την ενέργεια. Χωρίς αυτό το ισχυρό στοιχείο, τα μικρόβια του Τιτάνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια διαδικασία αναπνοής παρόμοια με αυτή εδώ στη Γη, γνωστή ως ζύμωση.

Ωστόσο, η μελέτη καταλήγει ότι αυτή η προσφορά μπορεί να είναι επαρκής μόνο για να συντηρήσει έναν πολύ μικρό πληθυσμό μικροβίων που ζυγίζουν συνολικά μόνο μερικά κιλά το πολύ,  ισοδύναμο με τη μάζα ενός μικρού σκύλου.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο Planetary Science Journal.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.