Λίγο πριν από την εκδήλωση παρουσίασης των νέων iPhone 8 και του iPhone X της Apple χθες, ο Tim Cook κάθισε για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Adam Lashinsky του Fortune. Το θέμα της συνέντευξης αυτής, δεν ήταν τα νέα προϊόντα που αποκαλύφθηκαν χθες, αλλά μια συζήτηση γύρω απόψεις του σχετικά με έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων, όπως το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λανθασμένη όπως ανέφερε αντίληψη, ότι το iPhone γίνεται υπερβολικά ακριβό.

Όταν ρωτήθηκε για τη συγγένεια της Apple με τα υγιή περιθώρια και τα ακριβά προϊόντα, ο Cook, αντεπιτέθηκε με την παρακάτω δήλωση.

“Λοιπόν δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη αυτή. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν πολύ υψηλότερα περιθώρια. Εκτιμούμε την αξία των προϊόντων μας. Και προσπαθούμε να κάνουμε τα καλύτερα προϊόντα. Και αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε προϊόντα αγαθών. Και δεν κατακρίνουμε τους ανθρώπους που το κάνουν, είναι ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο. Αλλά δεν είναι η επιχείρηση στην οποία είμαστε.”

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο Tim Cook πιστεύει σθεναρά αυτό, αλλά είναι ένα δύσκολο σημείο πώλησης. Η πραγματικότητα είναι ότι ολόκληρη η ιστορία της Apple έχει βασιστεί στην πώληση premium προϊόντων σε premium τιμές. Και σίγουρα, μερικές εταιρείες απολαμβάνουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους από την Apple, αλλά στον χώρο των smartphone όπου η Apple αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, οι περισσότεροι – εάν όχι όλοι – οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων ζηλεύουν τα περιθώρια που έχει απολαύσει η Apple με το iPhone τα τελευταία 10 χρόνια .

Η Cook μάλιστα, πρόσθεσε αργότερα ότι τα προϊόντα της Apple δεν προορίζονται αποκλειστικά για τους πλούσιους.

“Αν κοιτάξετε τις σειρές προϊόντων μας, μπορείτε να αγοράσετε ένα iPad σήμερα για λιγότερο από $300. Μπορείτε να αγοράσετε ένα iPhone, ανάλογα με το ποια επιλογή θέλετε, στο ίδιο εύρος. Και έτσι δεν είναι για τους πλούσιους. Προφανώς δεν θα είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο προϊόντα που βρίσκονται στην ενεργή εγκατεστημένη βάση μας αν τα κάναμε για τους πλούσιους, διότι είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός, ανεξάρτητα από το ποιος κοιτάζει τους αριθμούς.”

Σχολιάστε την είδηση!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.