Έτοιμο να ξεκινήσει μια ιστορική σεληνιακή αποστολή, το χρηματοδοτούμενο από τη NASA Vulcan Centaur της United Launch Alliance πρόκειται να απογειωθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 8 Ιανουαρίου. Το σκάφος προσεδάφισης Peregrin, που κατασκευάστηκε από την ιδιωτική διαστημική εταιρεία Astrobotic και ζυγίζει σχεδόν 2.829 κιλά, θα ταξιδέψει περίπου 238.900 μίλια προς τους θόλους Gruithuisen μέσα στην περιοχή Sinus Viscositatis του Φεγγαριού. Εάν η αποστολή αυτή είναι επιτυχής, θα σημάνει την πρώτη προσεδάφιση των ΗΠΑ στο φεγγάρι μετά το Apollo 17 της NASA το 1972.

Το σκάφος προσεδάφισης Peregrin μεταφέρει πάνω από 20 διαφορετικά φορτία από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών οργάνων και συμβολικών αντικειμένων για τις μελλοντικές επισκέψεις των αστροναυτών του Artemis. Τα εργαλεία της NASA που βρίσκονται στο σκάφος, όπως το Near-Infrared Volatile Spectrometer System (NIRVSS) και το Neutron Spectrometer System (NSS), στοχεύουν στον εντοπισμό ουσιών της σεληνιακής επιφάνειας, όπως το νερό. Επιπλέον, μια Laser Retro-Reflector Array (LRA) θα προσφέρει ακριβείς μετρήσεις απόστασης μεταξύ Φεγγαριού και Γης, ενώ το Linear Energy Transfer Spectrometer (LETS) αξιολογεί την ακτινοβολία της σεληνιακής επιφάνειας για την ασφάλεια των αστροναυτών.

NASA: Αναβολή εκτόξευσης στη Σελήνη εξαιτίας ανθρώπινων λειψάνων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα φυσικό Bitcoin, χαραγμένο με ένα ιδιωτικό κλειδί κρυπτογράφησης, θα αποτελεί μέρος του ωφέλιμου φορτίου, συμβολίζοντας το μέλλον της ανθρωπότητας στο Φεγγάρι. Άλλα αντικείμενα περιλαμβάνουν τον ανιχνευτή ακτινοβολίας M-42 της Γερμανίας, ένα σμήνος ρομπότ Colmena από το Μεξικό και το σεληνιακό ρόβερ Iris του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Η αποστολή μεταφέρει επίσης μια χρονοκάψουλα MoonArk με ποιήματα, μουσική, αντικείμενα σε νανοκλίμακα, δείγματα της Γης και εικόνες.

Σε μια μοναδική πινελιά, ο πύραυλος Vulcan θα μεταφέρει επίσης αναμνηστικό φορτίο από το Celestis και το Elysium Space, με DNA του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C. Clarke και αποτεφρωμένες στάχτες των αρχικών ηθοποιών του Star Trek και του δημιουργού του Gene Roddenberry. Το ποικιλόμορφο φορτίο, συμπεριλαμβανομένου ενός κομματιού του Έβερεστ, αναδεικνύει την πολύπλευρη φύση αυτού του σεληνιακού εγχειρήματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.