Η επιστήμη της Γεωλογίας, κάτω από το νότιο ημισφαίριο της Γης αποκαλύπτει κάτι που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε: έναν αρχαίο ωκεάνιο πυθμένα που μπορεί να περιβάλλει τον πυρήνα.

Αυτό το λεπτό αλλά πυκνό στρώμα υπάρχει περίπου 2.900 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης,  σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Και πρόκειται ακριβώς για το σημείο όπου ο λιωμένος  πυρήνας συναντά τον βραχώδη μανδύα από πάνω του. Αυτό είναι το όριο πυρήνα-μανδύα CMB.

Οι σεισμικές έρευνες, όπως η δική μας, παρέχουν την υψηλότερης ανάλυσης απεικόνιση της εσωτερικής δομής του πλανήτη μας και διαπιστώνουμε ότι η δομή αυτή είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε κάποτε, τονίζει σε δηλώσεις της η  Samantha Hansen από το Πανεπιστήμιο της Alabama.

Η κατανόηση του τι ακριβώς βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, είναι ζωτικής σημασίας για τη μελέτη πλήθος φαινομένων, από τις ηφαιστειακές εκρήξεις μέχρι τις διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης, το οποίο μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα.

Η Hansen και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν 15 σταθμούς παρακολούθησης θαμμένους στους πάγους της Ανταρκτικής για να χαρτογραφήσουν τα σεισμικά κύματα από τους σεισμούς επί τρία χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα κύματα κινούνται και αναπηδούν αποκαλύπτει τη σύνθεση του υλικού στο εσωτερικό της Γης.

Αναλύοντας χιλιάδες σεισμικές καταγραφές από την Ανταρκτική, η μέθοδος απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας που χρησιμοποιήσαμε βρήκε λεπτές ανώμαλες ζώνες υλικού στο CMB – όριο μανδύα – πυρήνα τόνισε ο Edward Garnero από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Arizona.

Το πάχος του υλικού ποικίλλει από μερικά χιλιόμετρα έως δεκάδες χιλιόμετρα. Αυτό υποδηλώνει ότι βλέπουμε βουνά στον πυρήνα, σε ορισμένα σημεία έως και πέντε φορές ψηλότερα από το Έβερεστ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι ULVZ είναι πιθανότατα ωκεάνιος φλοιός που θάφτηκε εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.