Προπτυχιακοί φοιτητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα (USU) εκτόξευσαν επιτυχώς τον πρώτο Pi-powered δορυφόρο. Το GASPACS CubeSat, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη NASA, διαθέτει έναν υπολογιστή Raspberry Pi Zero, μια μονάδα κάμερας Pi δεύτερης γενιάς και έναν μικροελεγκτή DFRobot Beetle για τη διευκόλυνση βασικών εργασιών σε χαμηλή τιμή.

Όπως και άλλες συσκευές CubeSat, το GASPACS είναι αρκετά μικρό — μόλις 10 εκατοστά πλάτος. Η αποστολή του είναι να δοκιμάσει ένα σύστημα σταθεροποίησης «aeroboom», το οποίο αναπτύχθηκε με επιτυχία 45 λεπτά αφότου οι αστροναύτες πέταξαν τη συσκευή από τον ISS.

Φυσικά, ο μικροσκοπικός δορυφόρος έχει αρκετές δευτερεύουσες αποστολές. Μια τέτοια αποστολή, που είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, είναι να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα ενός σχετικά φθηνού υλικού όπως το Raspberry Pi Zero.

Το GASPACS CubeSat δεν έχει θωράκιση από την ακτινοβολία, επομένως είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε ακτινοβολία περνά από το μαγνητικό πεδίο της Γης.

GASPACS CubeSat World First Raspberry Pi-Powered Satelite

Ο υπολογιστής Raspberry Pi δεν έχει πεθάνει ακόμη. Και σε περίπτωση που κάποιος ηλιακός άνεμος καταφέρει να ρίξει αναίσθητο το Pi Zero, ένας μικροελεγκτής DFRobot Beetle θα προσπαθήσει να αναβιώσει τον υπολογιστή – απενεργοποιώντας τον και ενεργοποιώντας τον εκ νέου.

Επιπλέον, το GASPACS CubeSat διαθέτει μονάδα Pi Camera Module για λήψη φωτογραφιών στο διάστημα. Μπορείτε να δείτε μερικές από αυτές τις φωτογραφίες στο Twitter της ομάδας USU GASPACS.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.