Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι μια μεγάλη επιδημία του ιού Chikungunya κινδυνεύει να επεκταθεί στον κόσμο, ζητώντας επείγουσα δράση για την πρόληψή της.

Πιο συγκεκριμένα ο ΠΟΥ δήλωσε ότι εντοπίζει ακριβώς τα ίδια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια όπως σε μια μεγάλη επιδημία πριν από δύο δεκαετίες και θέλει να αποτρέψει μια επανάληψη της. Η τσικουνγκούνια είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια και προκαλεί πυρετό και έντονο πόνο στις αρθρώσεις, ο οποίος συχνά είναι εξουθενωτικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004 έως το 2005 μια μεγάλη επιδημία τσικουνγκούνια σάρωσε τον Ινδικό Ωκεανό, πλήττοντας μικρά νησιωτικά εδάφη προτού εξαπλωθεί παγκοσμίως και επηρεάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

κουνούπια επιδημία ΠΟΥ
Ο ιός Chikungunya μεταδίδεται από το κουνούπι τίγρης ( Aedes albopictus ) (GordZam/Getty Images Pro/Canva)

«Σήμερα, ο ΠΟΥ βλέπει το ίδιο μοτίβο να αναδύεται: από τις αρχές του 2025, η Reunion, το Mayotte, και ο Μαυρίκιος έχουν αναφέρει όλες τις σημαντικές επιδημίες τσικουνγκούνια. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Reunion εκτιμάται ότι έχει ήδη μολυνθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Τα συμπτώματα της ιογενούς νόσου chikungunya είναι παρόμοια με αυτά του δάγκειου πυρετού και της νόσου του ιού Zika, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην Ευρώπη, έχουν επίσης αναφερθεί εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία συνδέονται με την επιδημία στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Τοπική μετάδοση έχει αναφερθεί στη Γαλλία και ύποπτα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ιταλία.

Τα σχέδια της Ιαπωνίας για κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα μετά τη Φουκουσίμα!

Ακόμη σημειώνεται ότι σε περιοχές όπου οι πληθυσμοί έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία, ο ιός μπορεί να προκαλέσει γρήγορα σημαντικές επιδημίες, επηρεάζοντας έως και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού. Ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών, συνηθέστερα των κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus. Δαγκώνουν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μέγιστη δραστηριότητα συχνά νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.