Το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε μετράει ήδη 35 χρόνια ζωής, αλλά ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα. Τα πρώτα βήματα έγιναν την δεκαετία 1960 και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με τους Αμερικάνους να προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας που να μην παρακολουθούνται. Τότε δημιούργησαν το ARPAnet του (Advanced Research Project Agency). Όμως ο πατέρας του διαδικτύου όπως το ξέρουμε σήμερα είναι επίσημα ο Tim Berners-Lee, που δημιούργησε το πρωτόκολλο Hypertext, την δεκαετία του 1980 και το έθεσε σε λειτουργία το 1989, ώστε να μπορούν με ανέβουν μελέτες και αρχεία σε ένα δίκτυο, που θα είναι προσβάσιμο από όλους τους επιστήμονες του CERN. Ο Tim Berners-Lee θεωρείται ο πατέρας του διαδικτύου, καθώς αυτός δημιούργησε τις πρώτες ιστοσελίδες που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα. Πρακτικά ο Tim Berners-Lee μας έδωσε το World Wide Web (www).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το όραμά του ήταν να υποστηρίξει την συνεργασία, την δημιουργικότητα και την συμπόνια. Αντ’ αυτού η τύχη του διαδικτύου έχει πέσει στα χέρια τεράστιων εταιριών που έχουν σαν στόχο την δημιουργία αξίας για τους μετόχους τους. Ο Tim Berners-Lee τώρα προτρέπει τον κόσμο να συνεργαστεί για ένα καλύτερο διαδίκτυο.
Ήδη από την 30η επέτειο του διαδικτύου, το Berners-Lee είχε μοιραστεί τις ανησυχίες του για την αυξανόμενη δυσλειτουργία του Διαδικτύου. Όμως το 2024 η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη από ποτέ. Ο πατέρας του διαδικτύου κατηγορεί την καπιταλιστική τακτική, τα μονοπώλια και τις επιχειρηματικές τάσεις που σπρώχνουν το διαδίκτυο προς την λάθος κατεύθυνση. Η όλη κατάσταση είναι ενάντια στην διαδικτυακή αποκέντρωση και την ελευθερία που ο ίδιος ονειρευόταν για το διαδίκτυο.
“Αυτό έχει κατατμήσει τον ιστό, με έναν αγώνα για να κρατήσει τους χρήστες αγκιστρωμένους σε μια πλατφόρμα για τη βελτιστοποίηση του κέρδους μέσω της παθητικής παρατήρησης του περιεχομένου“, λέει ο Berners-Lee. “Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο εκμετάλλευσης είναι ιδιαίτερα σοβαρό κατά τη φετινή χρονιά των εκλογών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική αναταραχή“.
Από την άλλη, η αύξηση της αξίας των προσωπικών μας δεδομένων, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευσή τους από τις εταιρίες που ελέγχουν πλέον το διαδίκτυο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σύμφωνα με τον Berners-Lee.
Ο Berners-Lee υποστηρίζει ότι η αιτία είναι η κακή ηγεσία στην Τεχνολογία ή ίσως η ηγεσία που λειτουργεί με ένα στρεβλό σύνολο κινήτρων που θέτουν το κέρδος πάνω από τους χρήστες.
Για αυτό ο Berners-Lee έρχεται με ορισμένες προτάσεις που θα σώσουν το διαδίκτυο.
Αρχικά θα πρέπει να έρθει μια γενιά τεχνολογικών ηγετών που θα θέσει σαν προτεραιότητα την ανθρώπινη ευημερία, την ισότητα και την αυτονομία.
“Το Bluesky και το Mastadon δεν τρέφονται από τη δέσμευσή μας, αλλά εξακολουθούν να δημιουργούν σχηματισμό ομάδων, το GitHub παρέχει εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας και τα podcasts συμβάλλουν στη γνώση της κοινότητας“, λέει ο Berners-Lee. Επισημαίνει επίσης το Solid Protocol, μια προτεινόμενη προδιαγραφή που θα παρέχει σε κάθε χρήστη του διαδικτύου μια ασφαλή ηλεκτρονική αποθήκη δεδομένων. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα “PODs” για να αποφασίσουμε ποια δεδομένα θα μοιραστούν με ποιον, παίρνοντας πίσω την εξουσία που έχει χαθεί με την πάροδο των δεκαετιών.
Επιτέλους το Google Maps λύνει το σημαντικότερο πρόβλημα όλων των Android συσκευών
Όσο ωραία και αν είναι η ιδέα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί πίσω από το διαδίκτυο δεν θα αφήσουν εύκολα να αλλάξει η κατάσταση.
Κλείνοντας, ο Berners-Lee υπενθυμίζει στους χρήστες του δημιουργήματός του ότι είμαστε περισσότεροι από εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν το Διαδίκτυο στη σημερινή του πορεία, αλλά θα χρειαστεί πολλή συλλογική δουλειά για να φτάσουμε κάπου. Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμά του για τον Παγκόσμιο Ιστό συνεχίζει να μάχεται για το καλό.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Χρειαζόμαστε όλους τους καλοπροαιρετους και τους δον κιχωτιδες που μπορούμε να βρούμε. Φτανει να μην προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στο τέλος, καθώς, οπως λέει το γνωμικό, “τα χειρότερα εγκλήματα έχουν γίνει με τις καλύτερες προθέσεις” .