Όταν κάνεις εγκατάσταση ενός browser σε ρωτάει αν θες να εισάγεις τα δεδομένα που έχεις σε κάποιον άλλον browser, ή τουλάχιστον έτσι συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα του είδους. Γιατί ας πούμε ο Microsoft Edge λειτουργεί εντελώς διαφορετικά, εισάγει τα δεδομένα σου από τον Chrome και τον Firefox πριν καν ζητήσει την άδεια σου.

Το πρόβλημα το ανακάλυψε πρώτο το Windows Central, σε ένα νήμα στο Reddit από το οποίο το αρχικό μήνυμα έχει διαγραφεί. Βέβαια, παρόλο που ο δημιουργός έσβησε το post του, πολλοί χρήστες στα σχόλια επιβεβαιώνουν την περίεργη συμπεριφορά του browser.

Όταν ανοίγεις πρώτη φορά τον Microsoft Edge αυτός κάνει εισαγωγή αμέσως τα δεδομένα από τον Firefox και τον Chrome και μετά σε ρωτάει αν θες να κάνει κάτι τέτοιο. Αν πεις ναι, ο browser διατηρεί τα δεδομένα, διαφορετικά τα διαγράφει.

Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει μόνο την πρώτη φορά που ανοίγεις τον Edge και εδώ παρουσιάζεται το πραγματικό πρόβλημα. Αν διακόψεις τη διαδικασία τερματίζοντας τον browser από τη Διαχείριση Εργασιών, μπορεί να μείνουν αποθηκευμένα σε αυτόν υπολείμματα από τα δεδομένα που έχει εισάγει ήδη.

Το Windows Central επικοινώνησε με την εταιρεία η οποία ανέφερε όλα τα παραπάνω, και είπε ότι προτείνει στους χρήστες απλά να μην διακόπτουν τη διαδικασία ρύθμισης του Microsoft Edge, κατά την πρώτη εκκίνηση.

Το χειρότερο είναι η τοποθέτηση της εταιρείας σχετικά με το αν σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εισάγει ο browser της τα δεδομένα των χρηστών. Όχι, δεν έχει τέτοια σχέδια.

Η Microsoft είπε ότι όπως όλοι οι άλλοι browser έτσι και ο δικός της δίνει στους χρήστες την επιλογή να διαλέξουν αν θέλουν να εισάγει τα δεδομένα άλλων προγραμμάτων του είδους ή όχι. Εν ολίγοις έδωσε μία απάντηση του τύπου δεν έχω ιδέα τι μου λες, το πρόγραμμα μου δουλεύει όπως όλα τα άλλα.

Όχι αγαπητή Microsoft, δεν δουλεύει σαν όλα τα άλλα, γιατί απλά διαχειρίζεται τα δεδομένα μου πριν καν ζητήσει την άδεια μου. Τα άλλα προγράμματα ρωτάνε να “κάνω εισαγωγή;” – λες “ναι” και την κάνουν. Ο Microsoft Edge κάνει την εισαγωγή και μετά ρωτάει αν θες να την κάνει, άρα, η πραγματική ερώτηση είναι “Θες να διατηρήσω τα δεδομένα που αποθήκευσα χωρίς καν να σε ρωτήσω ή να τα διαγράψω”.

Κρίμα, γιατί ο Chromium Edge βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά η Microsoft έχει χάσει τον δρόμο για τον σεβασμό και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, άρα και πελατών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.