Το δημοφιλέστερο ποντίκι του κόσμου, ο Mickey Mouse δεν είναι πλέον αποκλειστική ιδιοκτησία της Disney και περνάει πλέον στα χέρια του κοινού για να κάνει ότι θέλει μαζί του. Η Disney έκανε τεράστιες προσπάθειες για να το καθυστερήσει, όμως σήμερα είναι η μέρα, που ο Steamboat Willie, γίνεται πλέον δημόσιο κτήμα, που σημαίνει πως πλέον δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα, με όποιο τρόπο επιθυμεί.

Η έκδοση του Mickey Mouse, είναι αυτό από την πρώτη του εμφάνιση, στο animation μικρού μήκους της Disney, με πρωταγωνιστές τον Mickey και την Minie. Οι νεότερες εκδοχές του Mickey, παραμένουν προστατευμένες από τα πνευματικά δικαιώματα.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως τα πνευματικά δικαιώματα δεν κρατάνε για πάντα. Ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας προορίζεται για να προστατεύει τον δημιουργό και τα οικονομικά οφέλη του, κατά την διάρκεια της ζωής του. Μετά το πέρας του προκαθορισμένου χρόνου, τα δικαιώματα γίνονται δημόσιο κτήμα και θεωρούνται δημόσιο αγαθό. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να συλλέγετε και να αντιγράφετε ιστορικά έργα, χωρίς νομικά αντίποινα.

Περνώντας πάλι στον Mickey, η αρχική του έκδοση στο Steamboat Willie, τον παρουσίαζε με πιο μακρουλή μύτη, σαν αρουραίου, ενώ τα μάτια του είναι εντελώς μαύρα, αφού δεν είχαν κόρες.  Η ουρά του ήταν και αυτή πιο μακριά. Πλέον έχουμε έναν πιο σύγχρονο σχεδιασμό, που όμως είναι αρκετά κοντά στο αρχικό σχέδιο.

Από την άλλη όμως, η Disney συνεχίζει να έχει τα πνευματικά δικαιώματα για το εμπορικό σήμα του χαρακτήρα, που είναι και σε πολλά από τα λογότυπα της εταιρίας. Αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες, αφού ακόμα και αν κάνει κάποιος χρήση του Mickey από το Steamboat Willie, του 1929, θα μπορούσε να θεωρηθεί καταπάτηση του εμπορικού σήματος της Disney.

Αυτό σημαίνει πως οι δημιουργοί περιεχομένου που θέλουν να κάνουν χρήση του Μίκυ, θα πρέπει αν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην χρησιμοποιήσουν σήματα, εκφράσεις και φυσικά οι δημιουργίες τους να μην προκαλούν σύγχυση με τον Μίκυ Μάους, που έχει κατοχυρωθεί από την Disney, σαν σήμα ή σαν φιγούρα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν ειναι ιδιοκτησία της Google αλλά της Disney.
    Οι δημιουργοί με οι ΟΧΙ με ει.
    Κάποιος να ελέγξει το κείμενο πριν δημοσιευτεί?!?!?!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.