Ο μεγαλύτερος βράχος από τον Άρη που έπεσε ποτέ στη Γη, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για ποσό ρεκόρ. Τον βράχο αγόρασε ανώνυμος πλειοδότης για 5.3 εκατομμύρια δολάρια (4.5 εκατομμύρια ευρώ). Γιατί όμως είναι τόσο πολύτιμος;

Αυτό το πολύ μεγάλο κομμάτι του Άρη, είναι στην ουσία ένας μετεωρίτης που ονομάζεται NWA-16788, και με βάρος 24,67 κιλά, ξεπερνά τον Taoudenni 002 , έναν μετεωρίτη βάρους 14,51 κιλών που βρέθηκε στο Μάλι το 2021.

Η δημοπρασία του Sotheby’s άνοιξε στις 16 Ιουλίου στις 14:00 UTC και έκλεισε λίγο λιγότερο από πέντε ώρες αργότερα, στις 18:46 UTC . Πριν από την εκδήλωση, η αξία αυτού του επιστημονικού θαύματος εκτιμήθηκε μεταξύ 2 και 4 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τελικά πουλήθηκε για 5,296 εκατομμύρια δολάρια.

Η άριστη κατάσταση και η πλούσια ιστορία του βράχου από τον Άρη, πιθανότατα ήταν οι λόγοι που τον έκαναν να ξεπεράσει τις προσδοκίες τιμής.

Το NWA-16788 «εμφανίζει ελάχιστη εδαφική αποσάθρωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φυσική και χημική του σύνθεση δεν έχει αλλοιωθεί σημαντικά από την άφιξή του στην έρημο Σαχάρα», εξηγεί η καταχώριση του Sotheby’s.

«Με άλλα λόγια, το NWA-16788 είναι πιθανώς ένα σχετικά νεοφερμένο αντικείμενο εδώ στη Γη, έχοντας πέσει από το διάστημα σχετικά πρόσφατα».

Ο βράχος πιθανότατα προέρχεται από κάποια βίαιη σύγκρουση αστεροειδή στον Άρη, που έσπασε μέρος του φλοιού του και τον έστειλε στο διάστημα, με κατεύθυνση προς τη Γη. Αυτό φαίνεται από σημεία του βράχου, που είχαν λιώσει από το σοκ της πρόσκρουσης, μετατρέποντας το ένα πέμπτο της σύνθεσής του σε γυαλί, που ονομάζεται μασκελινίτης. Αυτό σχηματίζεται όταν ο βράχος (άστριος) έρχεται σε επαφή με πολύ έντονη θερμότητα και πίεση.

βράχος Άρη
Ένα κοντινό πλάνο του πολύ ακριβού βράχου. ( Sotheby’s )

Η καταχώριση του Sotheby’s αναφέρει ότι ο μετεωρίτης «σχηματίστηκε από την αργή ψύξη του μάγματος του Άρη και χαρακτηρίζεται από μια χονδρόκοκκη υφή που αποτελείται κυρίως από πυροξένιο , μασκελινίτη και ολιβίνη».

Αυτές οι μκρο-γαββρικές ιδιότητες συναντώνται πολύ σπάνια, με μόνο το 5.4% των μετεωριτών του Άρη να ταξινομούνται ως τέτοιοι.

Ο μετεωρίτης ανακαλύφθηκε από έναν κυνηγό μετεωριτών στην περιοχή του Agadez, στον Νίγηρα, το 2023. Ένα μικρό δείγμα του στάλθηκε στο Μουσείο Αστρονομίας της Σαγκάης, όπου και τακτοποιήθηκε η αρειανή του ταυτότητα.

NASA: Εξοστρακίζει αστεροειδή αλλά κάτι συνέβη …!

Η επιστημονική κοινότητα αντιμετώπισε τη δημοπρασία με πού σκεπτικισμό και ανάμεικτα συναισθήματα. Αρκετοί επιστήμονες αμφισβητούν το κατά πόσο θα έπρεπε να βάλουμε τιμή σε ένα τόσο σπάνιο δείγμα.

«Θα ήταν κρίμα αν εξαφανιζόταν στο θησαυροφυλάκιο ενός ολιγάρχη», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Steve Brusatte από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στον Τζακ Γκάι στο CNN, πριν από τη δημοπρασία. «Ανήκει σε ένα μουσείο, όπου μπορεί να μελετηθεί και όπου μπορούν να το απολαύσουν παιδιά, οικογένειες και το ευρύ κοινό».

Στον αντίποδα, η Julia Cartwright, πλανητική επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Leicester, έδωσε μια διαφορετική άποψη στο CNN. «Το επιστημονικό ενδιαφέρον θα παραμείνει και ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να ενδιαφέρεται πολύ να μάθει από αυτό, οπότε μπορούμε να συλλέξουμε πολλά επιστημονικά δεδομένα από αυτό». Βέβαια, η δήλωση της Cartwright δεν βγάζει τόσο νόημα, πόσο μάλλον όταν η ταυτότητα του ιδιοκτήτη παραμένει άγνωστη. Το μέλλον του αρειανου βράχου παραμένει αβέβαιο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.